ANTISEMITISM. En senator i Georgia har förlängt näsan på en bild av sin judiske utmanare till senatorsposten. Medan juden anklagar senatorn för ”antisemitism” förnekar den förre onda avsikter.

David Perdue. Skärmbild: Youtube (2017).

Den judiske demokraten och senatorskandidaten från Georgia Jon Ossoff går hårt åt den republikanske senatorn David Perdue för ett meddelande som enligt Ossoff spelar an på ”antisemitiska stereotyper”. I meddelandet finns en bild på Ossoff med lång näsa.

David Perdue har ställt in slutdebatten med sin rival, Jon Ossoff, efter att några sekvenser från deras senaste debatt spridits på nätet. Republikanerna hade dessförinnan tagit bort sina videoinspelningar från denna debatt.

Materialet som nu ligger ute inkluderar ett klipp där Ossoff anklagar Perdue för att ”förlänga min näsa i en förgriplig annons för att påminna alla om att jag är en jude”.

Ossoff refererar till en annons på Facebook från i somras, där hans näsa förlängts, en manipulation som, enligt såväl Ossoff som judisk press, ”antyder antisemitiska stereotyper om judiska näsor”.

Jon Ossoff, t h med något annorlunda näsa använd i Perdues kampanj i somras.

Perdue förklarar att det inte funnits några onda avsikter med att förlänga Ossoffs näsa, och att hans kampanj tagit bort meddelandet.

Ossoff kontrar dock i ett Twitterinlägg att Perdue visst haft en dålig avsikt, nämligen den att ”påminna alla om att jag är judisk”. Han fortsätter:

Istället för att leda och inspirera nedlåter han sig till att förlöjliga sina politiska opponenters ursprung.

Dessa kommentarer levererar Ossoff tillsammans med ett videoklipp på den omdiskuterade debatten där han kritiserar Perdue.

I en annan videosekvens från debatten anklagar Ossoff Perdue för insideraffärer, något som den senare svär sig fri ifrån. Båda dessa videoklipp har blivit virala.

Perdue förklarade på torsdagen att han inte kan delta i slutdebatten rivalerna emellan, då åtaganden i Kongressen tvingat honom att åsidosätta sitt kampanjande, vilket han nu måste lägga all tid och energi på.

Ossoff har för detta kallat Perdue ”en fegis”.


  • Publicerad:
    2020-10-31 21:30