Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Judisk spekulant bakom Argentinas förestående konkurs

Av Redaktionen, 2014-06-25
redaktionen@nordfront.se

ARGENTINA. Miljardären Paul Singer investerade i Argentinas statsskuld för 13 år sedan. Nu kräver USA:s högsta domstol att Argentina betalar skulden till Singer och andra fordringsägare, något som kan göra landet bankrutt. Argentinas president menar att landet blir utpressat av spekulanter.

singer

Argentina måste betala miljardären och hedgefond-investeraren Paul Singer och andra kreditgivare 1,33 miljarder dollar innan månaden är slut. Detta har Högsta domstolen i USA beslutat. Rättsprocessen mellan Argentina och Singer har pågått i 11 år.

Argentinas president, Cristina Fernández de Kirchner, som tidigare kallat Singer för ”gam” har meddelat att landet inte kommer böja sig för vad hon beskriver som utpressning:

– Som president kan jag inte utsätta landet för denna utpressning. Det är vår plikt att betala våra kreditorer, men inte att bli offer för utpressning av spekulanter.

Under de senaste elva åren har Singer fört en smutsig kampanj mot Argentina som innefattat såväl utpressning som gisslantagande. 2012 utspelade sig en stor skandal när Singers hedgefonden Elliott Management övertygade Ghana att beslagta den argentinska fregatten Libertad som var på besök i landet. 326 besättningsmän hölls sedan som gisslan för att Singer skulle få sina pengar.

Cristina Fernández de Kirchner, Argentinas president.

Cristina Fernández de Kirchner, Argentinas president.

Singer var en av dem som investerade i Argentinas statsskuld för 13 år sedan i utbyte mot löften om privatiseringsreformer i Argentina. Kort efter att investeringen gjordes gick landet i konkurs. Mer än 90 procent av fordringsägarna gick med på en uppgörelse som minskade värdet på deras investeringar, medan Singer och de resterande krävde full återbetalning.

Argentinas president fruktar att de kreditorer som gick med på avtalet nu kommer att följa i Singers fotspår. Domstolsbeslutet anger nämligen att Singer och andra som krävde full återbetalning skall återbetalas först. Totalt är Argentina skyldigt 136 miljarder kronor.

I en sådan situation riskerar Argentina konkurs. Argentinska myndigheterna ska träffa investerare i New York nästa vecka och då kan en uppgörelse vara aktuell, säger Singer advokat Robert Cohen.

Paul Singer är judisk och har suttit i styrelsen för den sionistiska organisationen Jewish Institute for National Security Affairs. Han gav också betydande stöd till införandet av homosexuella äktenskap i New York.

Ursprungligen publicerat på Nordfront.net

Källor:
Denne hedgefond-toppen kan sørge for at Argentina går konkurs
Argentina orders evacuation of ship seized by hedgie Paul Singer as collateral for unpaid bonds
Jewish republican pro-gay rights
Behind N.Y. gay marriage, an unlikeliy mix of forces


  • Publicerad:
    2014-06-25 00:09