SANKTIONER Europeiska judiska kongressen (EJC) fördömer officiellt Storbritanniens sanktioner mot kongressens president oligarken Moshe Kantor, som av brittiska regeringen anklagas för att vara lierad med Vladimir Putin.

Bland de nya mål för Storbritanniens sanktioner mot Rysslands president Vladimir Putins regim som tillkännagavs på onsdagen återfinns juden Moshe Kantor, en oligark och miljardär som leder den Europeiska judiska kongressen (EJC).

Den brittiska regeringen åberopade vid tillkännagivandet Kantors majoritetsägande av Acron, ett gödselföretag ”med avgörande strategisk betydelse för den ryska regeringen” och man betonade att Kantor hör till de affärsmän som ”stödjer [Putins] krigsekonomi.

Kantor har länge avvisat påståenden om att han skulle vara en allierad till Putin.

I ett officiellt uttalande deklarerade EJC tidigare i veckan att man är ”chockade och förfärade” över den brittiska regeringens tillkännagivande, samt att man kräver att sanktionerna omgående ska upphävas.

Fel besluthan är en mångårig och respekterad judisk ledare

Beslutet är missriktat och saknar sakliga eller evidensbaserade motiv” står att läsa i EJC:s uttalande, och där nämns att Kantor ”är en mångårig och respekterad judisk ledare, som har ägnat sitt liv åt säkerheten och välfärden för Europas judiska gemenskap. och kampen mot antisemitism, rasism och främlingsfientlighet.

Detta var Storbritanniens femte sanktionsomgång, och den genomdrevs medan västerländska regeringar försöker förhålla sig till de senaste rapporterna om grymheter begångna i Ukraina av främst ryska styrkor.

Sanktionspaketet inkluderar även en frysning av tillgångarna i Storbritannien för Rysslands största bank samt restriktioner för två andra ”ryska” judiska oligarker, Leonid Mikhelson och Boris Rotenberg.

Något som skiljer Kantor från dessa två andra oligarker är enligt Jewish Telegraphic Agency (JTA) ”hans inflytande och filantropi i den judiska världen”.

Tidningen fäller vidare följande omdöme om oligarken Kantor:

Som chef för den Europeiska Judiska Kongressen, som inrättades 1986 för att skapa en enad front för europeiska judiska gemenskaper, är Kantor en framstående röst för europeiska judar.

Digert CV

Kantor är också ordförande för World Holocaust Forum Foundation samt Europeiska rådet för tolerans och försoning.

Denne ”filantropiske” oligark har donerat till Yad Vashem Holocaust Museum, Anti-Defamation League och Tel Aviv University.

Han har varit påtagligt högljudd om sina barns exponering för antisemitism i brittiska skolor, och har också lett internationella initiativ för att ”bekämpa anti-judiskt hat”.

2020 organiserade han det femte World Holocaust Forum i Jerusalem, där han i egenskap av värd för evenemanget mottog världsledare såsom Rysslands president Vladimir Putin, Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s dåvarande vicepresident Mike Pence.

Det återstå att se om Storbritanniens regering kommer att falla till föga för EJC:s krav om ett borttagande av de just införda sanktionerna mot den brittisk-baserade judiske oligarken Moshe Kantor.