EX-PRESSEN. Bonnierblaskan Expressen har publicerat en krönika som säger att ”vita människors rädsla för verkligheten” hotar demokratin.

Bonnierblaskan Expressen har publicerat en krönika skriven av Per Wirtén som handlar om hur vita människors motvilja mot att bli utbytta i sina egna hemländer ”hotar demokratin”.

Bakgrunden är morgondagens votering om Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister, ett statsministerförslag som Sverigedemokraterna sagt att de kommer att stödja. Ifall en M-ledd regering med aktivt SD-stöd tillåts komma fram menar Wirtén – baserat på en antinationalistisk bok han läst av Steven Levitsky och Daniel Ziblatt – att detta riskerar ”demokratins framtid”. I stället vill krönikören prompt stänga ute SD.

”Man tror att de auktoritära kan kontrolleras, reformeras och ledas in ’på den rätta vägen’. Man väljer hellre att samarbeta med extremisterna – eftersom det finns dagspolitiska likheter på olika områden – än att släppa fram gamla ideologiska motståndare.

Jag hör de här argumenten varje morgon i radion. Det kommer från direktörer, ledarskribenter, politiker och enstaka statsvetare. Tonläget är uppskruvat. Rösterna är gälla. De låter som barn när lördagsgodiset gått förlorat. Efteråt stryker jag under en rad i boken, en enkel uppmaning om tillnyktring: ’Det är bättre att förlora ett val, än att förlora demokratin’.”

Wirtén nämner sedan att två andra antinationalistiska författare som han inspirerats av – Thomas Mann och Norman Ornstein – skrivit att ”det är svårt att finna exempel på samhällen där krympande etniska majoriteter gett upp sin dominanta status utan strid” och att lösningen på reaktionerna mot folkutbytet är att vita ska ”retirera från orättvis status och smälta in i myllret.”

Avslutningsvis antyder han att en Moderatledd regering med SD-stöd kan jämställas med inget mindre än att ”låsa upp bakdörren för demokratins möjliga lönnmördare”.

Källa:
Offra inte demokratin för maktbegärets skull


  • Publicerad:
    2018-11-13 22:55