JUDENHET Annie Lööf kommer tala i synagogan för Judiska församlingen. ”Har varit väldigt tydlig med var hon står och vilka värderingar hon har”.

Stefan Löfven gjorde det under sin ämbetsperiod, sedan Magdalena Andersson. Men imorgon, under Förintelsens minnesdag, bryter Judiska församlingen traditionen genom att låta någon annan än Sveriges sittande statsminister hålla tal för judarna vid Stockholms synagoga. Istället är det Annie Lööf som Judiska församlingen tycks vilja satsa på.

– Hon har varit väldigt tydlig med var hon står och vilka värderingar hon har. Då ville man ge henne det utrymmet, säger Lena Posner Körösi, ordförande för Judiska Församlingen i Stockholm till Expressen.

Enligt Posner Körösi har detta dock inget att göra med att den sittande statsministern Ulf Kristersson samarbetar med Sverigedemokraterna eller att judinnan Hédi Fried inte fick bestämma hur Sveriges regering skulle leda sitt arbete.

– Jag tror att det är jätteviktigt om det väcker reaktioner – det här inte emot statsministern. Det här är för en avgående partiledare som har betytt mycket för många av oss, säger Körösi Posner.

Annie Lööf har under sin tid som partiledare för Centerpartiet hetsat mot vita människor, hyllat judiska rovkapitalister som George Soros som förstörde svensk ekonomi på 90-talet samt uttryckt att den kapitalistiska ideologen Ayn Rand – vars riktiga namn var Alissa Rosenbaum – är hennes förebild. Lööf deltog på Bilderbergmötet 2017 och 2018 avslöjade de tidigare framstående miljöpartisterna Birger Schlaug och Malou Lindholm att hon även är medlem i Trilaterala kommissionen där hon bland annat umgåtts med den judiske superglobalisten Henry Kissinger.