JUDISK MAKT. Bryssels fria universitet har beslutat att hedra den socialistiska filmregissören Ken Loach för hans livsverk som filmregissör under många årtionden. Judar som uppehåller sig i Belgien protesterar mot hedersbetygelserna av Loach på grund av att han har fel åsikter om Israels politik.

Ken Loach på filmfestival. Foto Bruno Caterlin (CC BY-SA 2.0)

Den brittiske filmregissören Ken Loach är känd för sin unika stil av socialistiskt präglade socialrealistiska filmer, som sedan mitten av sextiotalet har spritts i större delen av världen.

Nu har Bryssels fria universitet (ULB) beslutat att hedra Loach för sitt skapande. Detta har fått judisk makt-organisationer att gå i taket i protest. Några av de judiska organisationer som har samordnat sin attack mot ULB är David Susskunds judiska församlingscenter (CCLJ), Föreningen för deporterade belgiska judar och Judiska studentföreningen. Talesmännen för organisationerna anklagar Loach för att han accepterar fri historisk forskning, som även riskerar att ifrågasätta den så kallade förintelsen.

Det var i en intervju med BBC under förra året då det brittiska bolaget för public service ställde den numera nästan obligatoriska frågan om det är acceptabelt att ifrågasätta förintelsen. På det svarade Loach att alla har rätt att samtala om historiska skeenden.

— Historien är allas vårt gemensamma arv och får därför vara föremål för alla att samtala om och analysera. Grundläggandet av staten Israel till exempel, med dess utgångspunkt i etnisk rensning, får diskuteras av alla, sade Loach till BBC.

Loach lade senare till som ett svar på kritik att han ansåg ”förintelsen” vara ”ett lika sant historiskt faktum som andra världskriget självt, som inte kan ifrågasättas”.

Men de judiska organisationerna anser Loach’ attityd vara oacceptabel. De anklagar honom för att inte kunna förmå sig till att fördöma antisemitism och så kallad förintelseförnekelse. De anser att Loach’ ”besatta hat mot Israel” inte bör belönas med hedersbetygelser.

Universitetet i Bryssel försvarade sitt beslut att belöna Loach med en hedersdoktorstitel med att Loach har publicerat ett uttalande som formellt förnekar att han tror på några historierevisionistiska teser:

Filmskaparen valdes av ULB:s akademiska råd för hans militanta arbete mot sociala konflikter och kampen för arbetares och illegala invandrares rättigheter.

Vi vill inte att fokus flyttas till den arabisk-israeliska konflikten, vilket fullkomligt skulle denaturera dess betydelse och dimension. Om Ken Loaches ståndpunkt i kontext av den konflikten ådrar sig kritik från dess opponenter, ser ULB inte några element i det som skulle stödja anklagelser om antisemitism eller revisionism.

Inget av hans arbeten hanterar den konflikten. Anklagelserna mot honom om att han skulle stödja akademisk bojkott av Israel är inte ULB:s ställningstagande, men en sådan åsikt diskvalificerar honom inte.

Universitetet avslutade sitt uttalande med att åter bekräfta sin strävan att bekämpa alla former av antisemitism, rasism och negationism (medveten historieförfalskning, ofta ett problem på universitetens historiska fakulteter/reds anm).

Källa:
Brussels University to honor British filmmaker Ken Loach despite protest from Jewish groups


  • Publicerad:
    2018-04-12 23:10