Paret Aaaron Greene och Morgan Gliedman uppges ha haft planer på att spränga Washington Square Arch och greps i sitt hem där de hade förvarat material för att bygga bomber. Både Greene och Gliedman är judar, men framställs i media som ”nynazister”.

Aaron Greene uppges ha velat spränga Washington Square Archs norra sida, som hedrar USA:s förste president, och "döda 100 personer".

Aaron Greene uppges ha velat spränga Washington Square Archs norra sida, som hedrar USA:s förste president, och ”döda 100 personer”.

Aaaron Greene, 31, och Morgan Gliedman, 27, arresterades förra månaden efter att polisen genomsökt deras lägenhet och hittat manualer för att bygga hemmagjorda vapen och bomber, samt 7 gram av det högexplosiva sprängämnet HMTD. Greene pekade sedan ut en vän som tillhandahöll en mindre arsenal med såväl lätta som tunga vapen. I vännens hem hittade polisen 21 olika vapen, bland annat en elpistol, knivar och knogjärn men också ett israeliskt automatvapen, Uzi. Greene ska ha uppgett till vänner att han tänker spränga Washington Arch och ”döda 100 personer”. Morgan Gliedman anses ha haft en mindre roll, eller ingen, i bombplanerna.

Aaaron Greene är jude från goda förhållanden och Morgan Gliedman kommer från en välbärgad judisk familj där pappan är prominent läkare vid Beth Israel-sjukhuset. De båda är heroinmissbrukare och engagerade i Occupy Wall Street-rörelsen, där åtminstone Greene uppges vara organisatör. Trots att deras judiska bakgrund är känd, eller lätt att ta reda på, har flertalet medier valt att inte rapportera om detta samtidigt som man låter polisen framställa dem som ”nynazister”, bland annat på grund av ett brev som Greene ska ha undertecknat med ’SS’. Washington Post skriver:

”Även om Greenes motiv fortfarande är oklara har utredare funnit odaterade brev som han skrivit, däribland ett med orden ”döda dem alla” och undertecknat med det nazistiska SS blixtsymbol som fortfarande används av nynazistiska grupper, uppgav polisen. Andra vittnet har också berättat för polisen att de hörde honom skryta med att hans farfar var nazist, tillade de.”

Morgan Gliedman och Aaron Greene.

Morgan Gliedman och Aaron Greene.


  • Publicerad:
    2013-01-11 23:25