UTRIKES. Efter att Timo Soini tidigare meddelat sin avgång som partiledare har nu Sannfinländarna hållit ett partiledarval där Jussi Halla-Aho vann.

Jussi Halla-Aho

Tidigare i år meddelade Timo Soini, ledare för det finska partiet Sannfinländarna, att han skulle avgå som partiledare i juni. Därför anordnade partiet ett partiledarval där Jussi Halla-Aho i första valomgången segrade över bland andra Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho. Segern togs hem av Halla-Aho som fick 949 röster mot Sampos 629.

Jussi Halla-Aho har en betydligt mer islam- och invandringskritisk profil än Sampo Terho, vilket bland annat har fått konsekvensen att Halla-Aho år 2012 dömdes för motsvarande hets mot folkgrupp i Finlands högsta domstol. Partiledarbytet kan leda till friktion inom regeringskoalitionen, som består av Centerpartiet, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Inför omröstningen har företrädare för Samlingspartiet meddelat att man inte kan tänka sig att samarbeta med Halla-Aho, som samtidigt inte avser att gå med i regeringen som minister. Istället kommer han fortsätta sitta som ledamot i Europaparlamentet och leda partiet från Bryssel.

Källa:
Halla-aho tar över Sannfinländarna


  • Publicerad:
    2017-06-10 17:30