TERROR. En polisman uppges ha skjutits till döds i centrala Paris i Frankrike och enligt uppgifter ska ytterligare en skottlossning ha skett i staden. Nordfront liveuppdaterar från händelserna i Paris.

Vid 21-tiden under torsdagskvällen öppnade två män eld mot polisen på paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris. En polisman uppges ha dödats och ytterligare en polisman ska ha skadats.

Enligt polisen handlar det om två gärningsmän varav den ena ska ha skjutits till döds.

Skjutningen handlar mest troligt om ett terroristdåd enligt den franska polisen medan inrikesdepartementet menar att det är för tidigt att uttala sig om saken.

USA:s president Donald Trump har varit snabb att uttala sig om dådet:

— Ser ut som ännu en terrorattack, säger Trump.

Frankrikes president Francois Hollande har planerat ett krismöte efter skjutningarna.

Dödsskjutningen ägde rum samtidigt som franska presidentkandidater, däribland Front Nationals partiledare Marine Le Pen, deltog i en debatt i närheten.

Uppdatering 22:30
Enligt uppgifter ska även den andra polismannen som skjutits nu ha avlidit. Poliserna ska ha skjutits i samband med att de stannade vid ett rödljus i närheten av en lokal där det pågick en debatt mellan presidentkandidater.

Samtidigt går rykten om att det skett en skett ytterligare en skjutning någonstans i Paris.

Uppdatering 22:45
En video som påstås vara från skjutningen har dykt upp på Twitter:

Rauters rapporterar om ett massivt pådrag på avenyn, med flera utryckningsfordon på plats. Samtidigt ska en helikopter flyga lågt över det avspärrade området.

Enligt fransk media ska det handla om en död polis och två svårt skadade.

President François Hollande ska också ha sammankallat till ett krismöte som kommer att hållas under kvällen.

France 24 livesänder på engelska via Youtube:

Uppdatering 23:00:
Det kommer väldigt motstridiga uppgifter kring exakt hur många offer och gärningsmän som har varit iblandade. Klart är att minst en polisman har skjutits till döds medan det franska inrikesministeriet har gått ut med uppgifter om två svårt skadade. Enligt en källa inom den franska polisen ska det dock handla om endast en skadad och inte två. Samtidigt verkar alltså en gärningsman ha skjutits till döds medan en annan är på fri fot.

Gärningsmannen som skjutits till döds ska vara känd av den franska säkerhetspolisen sedan tidigare. I vilket sammanhang är ännu oklart.

Den gärningsman som är på fri fot ska enligt uppgift också vara identifierad av polisen och ska ha ankommit till Frankrike nyligen via tåg.

President Hollande sitter enligt uppgifter just nu i krismöte med sin premiärminister Bernard Cazeneuve.

Uppdatering 23:10:
Nya uppgifter gör gällande att det kan ha handlat om ett misslyckat rånförsök och franska myndigheter försöker nu tona ner alla slutsatser om att det ska ha rört sig om ett terrordåd. Man menar sig inte ha nog med information i nuläget för att helt säkert kunna dra den slutsatsen. Samtidigt upprepas uppgifterna om att gärningsmannen/männen ska ha varit kända av den franska säkerhetspolisen.

Enligt ett ögonvittne ska gärningsmännen ha kört upp vid polisbilen i en svart Audi TT, ha öppnade dörren och skjutit mot poliserna med en AK-47.

Uppdatering 23:20
Inrikesministeriet har nu bekräftat att polisoperationen håller på att avvecklas. Samtidigt kommer uppgifter om att det är ”tveksamt” ifall man verkligen jagar ytterligare en gärningsman.

Inom kort kommer inrikesministeriet att hålla en presskonferens.

Nordfront kunde nyligen rapportera att två män som pekades ut som radikala islamister greps av fransk polis i en räd. Dessa misstänks för att ha planerat ett attentat inför den första omgången av det franska presidentvalet som hålls på söndag.

Frankrike befinner sig sedan Parisattackerna år 2015 i undantagstillstånd, vilket hittills har förlängts hela fem gånger. Den senaste förlängningen gäller fram till den 15 juli 2017, detta i syfte att höja säkerhetsnivån under president- och parlamentsval samt under firandet av Bastiljdagen. Just nu sysselsätts hela 50 000 poliser och militärer för att se till att söndagens val genomförs utan några större störningar.

Uppdatering 23:40:
President Hollande höll nyligen ett kort tal vid presidentpalatset. Han upprepade uppgifterna om att en polisman är död och två skadade och sade även att alla uppgifter tyder på ett terrordåd, varför fallet har överlämnats till franska polisens avdelning för kontraterrorism. Dessutom har Islamiska staten (IS) enligt uppgift i vanlig ordning nu tagit på sig dådet.

Samtidigt har mainstreammedia redan börjat oroa sig över att dådet ska ge Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen fördel under söndagens presidentval.

Belgisk media fortsätter att hävda att en av gärningsmannen är hemmahörande i Belgien. Nya uppgifter gör också gällande att det handlar om en död polisman, en skadad polisman samt en skadad civil förbipasserande.

Det stora polispådraget på avenyn har också lugnat ner sig ganska märkbart, vilket bekräftar inrikesministeriets tidigare uppgifter om att polisoperationen håller på att avvecklas.

Uppdatering 23:55:

Under France 24:s livesändning frågades nyligen en fransk politisk exportkommentator om inte Paris trots allt är en säker stad att leva i, varpå hon svarade: ”Det är i alla fall säkrare än i Mosul”.

Källor:
Reuters Top News (Twitter)
Skottlossning på Champs-Elysées – två poliser ihjälskjutna
Uppgifter: Två poliser skjutna i Paris – en död


  • Publicerad:
    2017-04-20 22:22