ALMEDALEN En 60-årig kvinna har avlidit efter att ha blivit knivhuggen i Almedalen, uppger Stockholmspolisen under en pressträff. En 33-årig man är samtidigt misstänkt för mord.

Strax före 14-tiden under onsdagen ska en kvinna ha blivit knivhuggen av en man i Visby, mitt under den pågående Almedalsveckan. Under kvällen har Stockholmspolisen hållit en pressträff där man meddelade att kvinnan var i 60-årsåldern och att hon nu avlidit av sina skador.

Den gripne mannen ska vara 33 år och nu misstänkt för mord. Enligt både Aftonbladet och Expressen har mannen ”koppling till Nordiska motståndsrörelsen”, men det är inga uppgifter som Nordfront har kunnat bekräfta.

Tidigare under dagen sa dock polisen att det inte verkade finnas några politiska motiv och man menar att det inte finns någon ökad hotbild mot evenemanget.

Under pressträffen betonade man också att det inte finns några tecken på politiska motiv, men att det är en pågående utredning.

— Det som har framkommit i utredningen hittills ger inga tecken på det, säger polisområdeschef Fredrik Persson.

På fråga om den misstänkte är medlem i något politiskt parti svarar polisen att de inte kan svara på frågan, för att de inte vet. Däremot säger polisen att det pågår en kartläggning av den misstänkte och hans liv.

Uppdatering 21:45

Enligt Expressen, som hänvisar till Expo, ska mannen ha ”beställt klistermärken från NMR” vilket enligt Expo ”är vanligt när man ska bedriva aktivism för NMR:s räkning”. Vad Nordfront erfar är det dock ovanligt att medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen beställer klistermärken från en webbshop.

Vidare skriver Expressen:

Polisens slutsats efter gripandet är att mannen lider av psykisk ohälsa. I de första kontakterna med polis har han uppvisat tydliga tecken på att inte må bra.

Enligt vad Nordfront erfar kommer ett officiellt uttalande att publiceras inom kort på Motståndsrörelsen.se.

Uppdatering 22:15

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har bekräftat för Svenska Dagbladet att den mördade kvinnan är Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor.

SvD skriver:

Förutom rollen som nationell samordnare för psykiatrifrågor var Ing-Marie Wieselgren överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I den rollen var hon också projektledare för Uppdrag Psykisk Hälsa som är ett samarbete mellan regeringen och SKR. Ing-Marie Wieselgren var tidigare huvudsekreterare i Nationell psykiatrisamordning.

Hon var i Visby för att delta i en rad olika seminarier om psykiatri. När dådet inträffade var hon precis på väg mellan två evenemang.

I ett officiellt uttalande på Motståndsrörelsen.se har Nordiska motståndsrörelsen också avfärdat alla påståenden om att en man som pekats ut som den misstänkte mördaren och organisationen har kopplingar till varandra.

Motståndsrörelsen skriver att personen skrivit tre insändare på organisationens hemsida för sju år sedan och under samma tidsperiod deltagit på två demonstrationer som varit öppna för allmänheten. I övrigt har Motståndsrörelsen inte haft någon kontakt med personen som pekas ut som den misstänkte mördaren.

Vet du mer? Kontakta Nordfront på redaktionen@nordfront.se.

Nordfront följer utvecklingen.