Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Presidentval i Frankrike – Marine Le Pen går vidare!

Av Redaktionen, 2017-04-23
redaktionen@nordfront.se

FRANKRIKE. Under söndagen hölls den första omgången av Frankrikes presidentval. Med alla röster räknade verkar det som att Nationella Frontens Marine Le Pen tar hem näst flest röster och går vidare till andra omgången där hon kommer att möta Emmanuel Macron. Uppdaterad 10:00

Marine Le Pen och Emanuelle Macron tippas kamma hem flest röster i presidentvalets första omgång.

Just nu pågår den första omgången av det franska presidentvalet. Vallokalerna öppnades klockan 08:00 i morse och kommer att stänga klockan 20:00 ikväll och redan har det förekommit oroligheter. I torsdags sköts en polisman och hbtq-aktivist till döds av en misstänkt IS-terrorist och idag vaktar över 50 000 poliser och gendarmer valet för att fransmännen ska kunna gå och rösta utan att känna sig otrygga.

I samband med att Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen skulle lägga sin röst tidigare idag så uppenbarade sig en grupp Femen-aktivister som passade på att visa brösten och skrika ”Marine, president!” iklädda Marine Le Pen- och Vladimir Putin-masker. Efter att de barbröstade kvinnorna greps och fördes bort av polis kunde dock verksamheten i vallokalen fortsätta i vanlig ordning.


Videoklipp som visar hur de feministiska aktivisterna protesterar mot att den kvinnliga presidentkandidaten Marine Le Pen försöker rösta.

Strax efteråt fick en vallokal i Besançon i östra Frankrike evakueras efter att man identifierat en tom och stulen bil utanför. Enligt uppgifter ska polisen även ha upptäckt att det fanns vapen inuti bilen, men man är försiktig med att dra några slutsatser. Vallokalen i fråga ska enligt uppgift även ha öppnats igen.

En vallokal i Besançon fick kring lunchtid spärrats av efter att en stulen bil upptäckts i närheten med motorn på.

Utgången av valets första omgång har under slutspurten blivit alltmer oklar. Investmentbankiren Emmanuel Macron sägs leda med drygt 24 procent, tätt följt av Le Pen på 22-23 procent, Republikanernas François Fillon på 20 procent och vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon på strax under 20 procent.

Inledningsvis var det den republikanske Fillon som tippades ta hem valet, men efter att det avslöjats att han ordnat ett högavlönad låtsatsjobb åt sin hustru har hans siffror dalat i opinionsundersökningar. Han har dock valt att stå fast vid sin kandidatur, trots att en 68 procent av de franska väljarna vill att han drar tillbaka den.

LÄS OCKSÅ: ”Politisk jordbävning väntas i Frankrike

De två kandidater som tar hem flest röster kommer sedan att gå vidare till en andra omgång som hålls den 7 maj. Ifall Le Pen blir en av dessa kandidater har hon alltså en chans att bli Frankrikes nästa president.

När hennes far, Jean-Marie Le Pen, gick vidare till presidentvalets andra omgång 2002 så förlorade han dock stort, då samtliga av den första omgångens övriga kandidater slöt upp bakom hans motkandidat, högermannen Jacques Chirac.

Marine Le Pens far Jean-Marie Le Pen tog sig vidare till presidentvalets andra omgång 2002, men besegrades av högermannen Jacques Chirac som fick 82 procent av rösterna.

Den senaste tidens utveckling i Frankrike, med enorma problem relaterade till massinvandringen, flertalet terrordåd samt ett permanent undantagstillstånd sedan 2015, har dock ritat om den politiska kartan i landet ordentligt. Många tror nu att valets utgång för Le Pen beror på vem hon skulle få möta i en eventuell andra omgång. Enligt opinionsundersökningar skulle hon ha störst chans mot vänsterkandidaten Melenchon. Ifall hon får möta den mer troliga kandidaten, centeristen Macron, kan det däremot bli kämpigt. Samtliga opinionsundersökningar genomfördes dock före torsdagens terrordåd.

Samtidigt skriver mainstreammedia om att det kan uppstå oroligheter och till och med inbördeskrig ifall Marine Le Pen vinner. Polisen har redan tappat kontrollen över Paris främlingsbefolkade förorter, med ständiga upplopp och bilbränder, och man fruktar nu att ett eventuellt presidentskap för Le Pen skulle elda på de lättretliga främlingarna ytterligare.

Uppdatering 19:00

Enligt en vallokalsundersökning så leder Emmanuel Macron med 24 procent, följt av Le Pen på 22 procent, Fillon på 20.5 procent och Mélenchon på 18 procent.

I Frankrike görs dock inga officiella vallokalsundersökningar så siffrorna bör tas med försiktighet. Undersökningen är gjord av en belgisk tidning och sammanställdes redan tidigare under dagen.

Uppdatering 19:20

Enligt en ännu färskare vallokalsundersökning har Macron en ännu starkare ledning med 26 procent framför Le Pens 23 procent. Intressant är också att vänsterkandidaten Mélenchon enligt dessa siffror har gått om den korruptionsanklagade Fillon ordentligt med 21 procent mot 17 procent.

Uppdatering 20:45

Siffror från mätningssystemet Sofres visar att det ligger lika mellan Le Pen och Macron just nu. Båda parterna har 23 procent medan Jean-Luc Mélenchon och François Fillon ligger på 19 procent. Benoît Hamon ligger på en femte plats med sina 6,8 procent. Enligt france24.com:s liveuppdatering har Hamon och Fillon uppmanat sina väljare att rösta på Macron.

Uppdatering 21:10

45 minuter efter att vallokalerna stängdes meddelade det franska inrikesministeriet att siffrorna vänt till Le Pens fördel och att hon nu leder över Macron i mätningarna. Sammandrabbningar mellan Le Pen-motståndare och polis bröt ut efter beskedet om att Le Pen går vidare. Enligt uppgifter ska Le Pen i sitt segertal bland annat ha sagt att ”Frankrikes överlevnad står på spel”.

Uppdatering 23:00

Två tredjedelar av rösterna har nu räknats och det är väldigt jämnt mellan Le Pen och Macron, men enligt franska inrikesministeriet har Le Pen dragit ifrån och leder.

Le Pen verkar ha mest stöd i norra delarna av Frankrike. Hon har fått över 30 procent i flera av de nordliga och nordöstra departementen. I Pas-de-Calais ligger stödet på 33,45 procent.

Under valrörelsens slutspurt har hon bland annat lovat att stoppa all utomeuropeisk invandring till Frankrike samt att ta Frankrike ut ur EU.

— Jag kommer att skydda er. Min första åtgärd som president blir att återupprätta Frankrikes gränser, sa Le Pen senast i måndags under ett valmöte.

Många proffstyckare har dock uttryckt tvivel kring huruvida hon skulle kunna klara att vinna en andra omgång, där hon endast skulle möta en motkandidat. Dessutom skulle hon få som mest problem att möta just Macron enligt opinionsundersökningarna.

I allt väsentligt kan man dock konstatera att det blir Macron och Le Pen som går vidare till presidentvalets andra omgång. Nordfront avslutar därmed kvällens liveuppdatering och återkommer imorgon efter att det officiella valresultatet är klart.

Uppdatering 2017-04-24, 10:00

Med det officiella valresultatet klart kan vi konstatera att Emmanuel Macron kammade hem flest röster i slutändan. Marine Le Pen kom på andra plats vilket innebär att dessa två kommer att mötas i presidentvalets andra omgång den 7 maj.

Skärmdump från rt.com.

De flesta andra kandidater tycks nu uppmana sina väljare att rösta på Macron i den andra omgången. Ett undantag är vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon som har gått ut och sagt att han vill hålla sig neutral och kommer att respektera valresultatet oavsett utgång.

Även president François Hollande och hans regerande Socialistparti har officiellt ställt sig bakom Macron. Detta trots att Macron tidigare var medlem i Socialistpartiet och som finansminister under Hollande hoppade av både partiet och regeringen för att kampanja mot Socialistpartiets kandidat Benoit Hamon i presidentvalet. Hamon själv, som gjorde ett historiskt dåligt val med endast 6.3 procent av rösterna, ställer sig också bakom Macron och har uppmanat alla fransmän att besegra Le Pen den 7 maj.

Som man tidigare har kunnat konstatera så har Le Pen fått sitt starkaste stöd i Frankrikes nordliga och östliga delar. I exempelvis nordfranska Annezin så kammade hon hem flest röster, vilket har fått kommunens borgmästare Daniel Delomez att gå i taket.

– Det är möjligt att jag avgår, eftersom jag inte vill ägna mitt liv åt arslen, säger han till lokaltidningen L’Avenir de l’Artois.

Både i det tyska etablissemanget och bland EU-toppar var man väldigt snabba med att gratulera Macron och visa sitt stöd för hans kandidatur inför valets andra omgång. Detta kan anses något spektakulärt med tanke på att Ryssland och Vladimir Putin har anklagats för att försöka ”påverka utländska val” i och med att man offentligt har visat Le Pen sitt stöd.

I Sverige har sju av åtta riksdagspartiledare officiellt ställt sig bakom Macron. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har istället uttryckt att ”mellan de båda föredrar jag Marine Le Pen” men tycks samtidigt vilja distansera sig en aning från henne och Nationella Fronten.

— Det finns en del beröringspunkter, även om det är olika situationer i Sverige och i Frankrike. Vi har kritiken mot en allt för stor invandring gemensamt, säger Åkesson.

Sveriges socialdemokratiska utrikesminister Margot Wallström konstaterar i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet att Macron och Le Pen har gått vidare till valets andra omgång. Hon väljer också att gratulera Macron till segern men nämner inte Le Pen utan skriver:

Jag gratulerar Emmanuel Macron till att ha gått vidare till andra omgången. Regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen.

Presidentvalets andra omgång hålls alltså den 7 maj, vilket innebär att valrörelsen nu går in i en ny fas där de två kandidaterna som ska ställas mot varandra också måste omstrukturera sina kampanjer.

Nordfront avslutar därmed bevakningen av presidentvalets första omgång men kommer att fortsätta att följa valkampanjen inför den andra omgången.

Källor:
Nya uppgifter – Le Pen leder i franska valet
Rysare när Frankrike väljer ny president
Så skulle Le Pen kunna vinna valet
Här står valet mellan extremhögern och socialisterna
French presidential election 2017: Round 1
Le Pen Vows To End ALL Immigration To France
Macron, Le Pen lead in 1st round of French presidential elections
‘Hope of EU’? European elites flock to praise Macron, some call for Le Pen’s defeat
Borgmästare i Le Pen-fäste: Vill inte ägna livet åt de här arslena
Wallström gratulerar Emmanuel Macron – nämner inte Le Pen


  • Publicerad:
    2017-04-23 23:01