MELLANÖSTERN. Minst två amerikanska militärbaser har under natten till onsdagen attackerats av iranska robotar. Missilerna ska ha avfyrats av det iranska revolutionsgardet, som utlovar fler attacker.

Bild som sägs föreställa en av de raketer som avfyrats från Iran mot amerikanska militärbaser i Irak. Foto: Fars News Agency/Twitter.

Strax efter klockan 1 svensk tid, natten mot onsdagen, kom den första officiella hämndaktionen från Iran efter att USA dödat landets främste general, krigshjälten Qassem Soleimani. Soleimani dödades i ett amerikanskt terrordåd strax utanför Bagdads flygplats i fredags. Sedan dess har gator i städer i både Irak och Iran fyllts av sörjande.

LÄS ÄVEN: Qassem Soleimani — en modern martyr i undergångskriget mot globalismen

Enligt uppgifter ska det ha skett två attacker mot två olika amerikanska flygbaser i Irak. Al-Asad-basen i västra Irak har träffats av ett dussintal raketer, samtidigt som det förekommer uppgifter om att även basen Erbil har attackerats ännu hårdare. Erbil ligger i den kurdisk-kontrollerade delen av östra Irak som gränsar till Iran.

Pentagon har bekräftat attacken mot Al-Asad-basen, där det förutom amerikanska även finns norska och danska trupper. Man utvärderar just nu vilka skador man har tagit av attackerna.

Det iranska revolutionsgardet, vars specialstyrkor Soleimani var befälhavare över, har tagit på sig attacken och uttalat att man utfört den i den mördade generalens namn.

Tidigare har revolutionsgardet sagt att man inte kommer att göra någon åtskillnad mellan amerikanska och israeliska mål i sina hämndaktioner.

Enligt Twitterkontot WW3 Updates har också israeliska stridsflyg flugit in över Golanhöjderna, som skurkstaten ockuperar från det Iran-allierade Syrien. Samtidigt hävdar kontot att Iran har tömt sitt luftrum på kommersiella flygplan och att iranska stridsflyg har lyft och flyger mot Irak.

Enligt samma konto är den syriska armén under högsta beredskap. Ryssland president Vladimir Putin besökte nyligen Syriens president Bashar al-Assad, men lämnade den syriska huvudstaden Damaskus bara en timme innan attackerna i Irak.

LÄS MER: Iran utlovar ”gruvlig hämnd” efter sionistiskt mord på nationalhjälten Soleimani

Strax efter attacken mot de amerikanska ställningarna i Irak twittrade Saeed Jalili, som är sekreterare i Irans nationella säkerhetsråd, ut en bild på en iransk flagga. Detta är en passning till USA:s president Donald Trump som bekräftade lönnmordet på Soleimani med att lägga upp en amerikansk flagga på Twitter.

Uppdatering 02:00:

Enligt obekräftade uppgifter har Iran meddelat att Hizbollah kommer att attackera Israel med full kraft ifall USA försöker attackera Iran.


Film som visar attacken på Al-Assad-basen.

Uppdatering 02:11:

Nya uppgifter gör också gällande att Al-Taji-basen är under attack. På basen finns 70 svenska soldater och officerare från Arvidsjaurs jägarbataljon.

Uppdatering 02:17:

Enligt Twitterkontot WW3 Updates har Iran sagt att man är redo att ”förinta Israel” när som helst. Om USA försöker motattackera kommer man att förgöra landet, enligt Twitterkontot som hänvisar till iransk TV. Det är oklart vem som ligger bakom kontot, men uppdateringarna från det har för det mesta visats sig stämma och varit före mainstreammedia med rapporter under hela natten.

Samtidigt har den amerikanska althögerprofilen Richard Spencer under natten gått ut med att han ”ångrar djupt att han kampanjade för och röstade på Donald Trump”. Precis som antisionister i hela världen har Spencer en iransk flaga vid sitt namn på Twitter.

Uppdatering 02:37:

CNN bekräftar att revolutionsgardet hotar attackera Israel, Dubai och Förenade Arabemiraten ifall USA attackerar Iran som hämnd. Specifikt ska man i en Telegramchatt ha pekat ut den israeliska staden Haifa.

I ett annat meddelande i samma Telegramchatt skriver revolutionsgardet att ”Pentagon rapporterar att USA kommer att svara på Irans attacker. Denna gång kommer vi att svara er i Amerika”

Enligt Vita huset rådgör Donald Trump just nu med sina rådgivare.

Obekräftade uppgifter från Iran gör också gällande att Iran ska ha skjutit ner ett amerikanskt stridsflygplan i närheten av den iranska staden Bandar Abbas vid Persiska viken.

Uppdatering 02:40:

Pentagon dementerar att Al-Taji-basen ska ha attackerats, rapporterar Al Jazeera. Vita huset har också gått ut med att Trump inte kommer att uttala sig om attackerna under natten.

Runt Vita huset, likväl som i Washington D.C:s tunnelbanesystem, har man ökat säkerheten ordentligt. Samtidigt har vicepresident Mike Pence, utrikesminister Mike Pompeo och försvarsminister Mark Esper setts lämna Vita huset, vilket kan tyda på att man anser att den akuta faran för tillfället är över.

Pentagon har lovat att vidta ”lämpliga åtgärder” mot Iran, samtidigt som Iran alltså har hotat med att ta konflikten till Israel och Dubai ifall USA gör det.

Uppdatering 03:08

Enligt Iran lyckades inte amerikanska luftvärnssystem att detekterade och skjuta ner de iranska missilerna tack vare ”avancerad elektronisk krigföring”. I första steget ska man sedan ha slagit ut radarn, i andra luftvärnssystemet och i ett tredje steg själva basen.

USA ska dock ha varit väl förberedda på en attack, varför inga amerikaner ska ha dött i attacken.

Iran gör sig dock redo för en amerikansk invasion och landets väpnade styrkor är i högsta stridsberedskap, rapporterar WW3 Updates, som följer iransk media. Man har också nu sänkt Qassem Soleimanis kropp i jorden, vilket tyder på att man anser att hans död har hämnats.

Uppdatering 03:56

I ett uttalande från det iranska revolutionsgardet skriver man att man under morgonen genomfört en attack mot amerikanska mål för att hämnas Soleimani. Operationen har fått namnet ”Operation Martyr Soleimani” och ska ha genomförts av gardets luftstridsförsvarskrafter.

”Det islamiska revolutionsgardet önskar gratulera den muslimska gemenskapen och det islamska Irans hängivna folk för denna stora seger”, skriver man i uttalandet som avslutas med fyra förtydliganden från revolutionsgardet.

”Vi vill varna den Stora Satan, den ondskefulla och arroganta amerikanska regimen, att alla vidare felsteg eller framtida mobilisering kommer att bemötas med än mer smärtsamma och grymma svar”, skriver revolutionsgardet och påpekar att man ”inte under några omständigheter ser sionistregimen [Israel] som separerad från den amerikanska förbrytarregimen i dessa brott”.

Revolutionsgardet varnar också andra länder för att upplåta sina territorier åt den amerikanska ”terroristarmén” och att sådana territorier kan bli föremål för attacker från Iran.

Slutligen uppmanar man det amerikanska folket att ”kalla hem alla amerikanska trupper från regionen” för att ”undvika vidare offer” och för att soldaternas liv ”framöver inte ska ytterligare hotas av det ständigt ökande hatet mot USA-regimen”.

Irans attack mot USA är första gången i historien som en kärnvapenmakt attackeras av en annan stat i ett offensivt syfte. Irans utrikesminister Javad Zarif skriver dock att attackerna var defensiva:

Iran vidtog proportionerliga åtgärder i självförsvar enligt FN-stadgans 51 artikel genom att attackera baser från vilka fega beväpnade attacker mot våra medborgare och höga befälhavare har utgått från. Vi söker inte eskalering eller krig, men vi kommer att försvara oss mot all aggression.

Iran-experter tycks vara överens om att Irans attack var noga planerad för att undvika amerikanska dödsoffer och därmed också ett snabbt och aggressivt svar från USA.

Trump har nu också kommenterat attackerna på Twitter:

Allt är väl! Missiler sköts från Iran mot två militära baser i Irak. Vi bedömer just nu skadorna. Än så länge ser allt bra ut! Vi har den mäktigaste och mest välutrustade militären i hela världen, med råge! Jag kommer att göra ett uttalande imorgon bitti.

Nordfront följer utvecklingen.


  • Publicerad:
    2020-01-08 01:58