POLITIK. Justitieminister Morgan Johansson (S) är inte så imponerad av Moderaternas förslag att utreda etniciteten på våldtäktsmän. Han menar istället att partiet ”skyller på invandrarna” och menar på att det egentligen handlar om att förövarna är ”män”.

Morgan Johansson i mitten omgiven av en grupp skäggbarn.

Under måndagen gjorde Moderaterna ett populistiskt utspel där de meddelade att de öppnar upp för att börja kartlägga sexualbrottslingars etniska ursprung. Anledningen till utspelet ska vara att skaffa sig tillräcklig kunskap för att ”kunna vidta lämpliga åtgärder”.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är dock inte så imponerad av Moderaternas förslag att specificera sig på etniskt ursprung. Han säger sig däremot hålla med om att det behövs en större kartläggning av sexualbrotten, men tycker istället att fokus ska ligga på att de begås av ”män”. Enligt Johansson ska det inte spela någon roll om en förövare eller svart eller vit.

— Den gemensamma nämnaren för de som begår de här brotten är att de är män, säger Johansson och fortsätter:

— Det förefaller som om Moderaterna drar sig för att prata om mäns roll i det här och i stället bara vill skylla på invandrarna.

Den senaste statliga undersökningen av Brottsförebyggande rådet som gjordes i ämnet var år 2005. Resultatet visade då på att invandrare var kraftigt överrepresenterade gällande att begå sexualbrott, men sedan detta kom fram har intresset för vidare forskning i ämnet varit förvånansvärt svalt från etablissemanget.

Källa:
Justitieministern: ”M försöker skylla på invandrarna”


  • Publicerad:
    2017-11-14 19:30