MÅNGKULTUR. Den 20 september gick Kader Bencheref till angrepp mot fyra olika kvinnor i Sundsvall. Åtta år efter att han avtjänade straffet har han ännu inte blivit utvisad från Sverige.

kader1

Den 20 september år 2006 utsatte invandrarmannen Kader Bencheref (850371-7517) fyra kvinnor för våldtäktsförsök på mindre än en timme men blev avbruten av förbipasserande personer. Polisen hittade sedan Bencheref i en av Migrationsverkets lägenheter dagen därpå och år 2007 dömdes han av tingsrätten till tre och halvt års fängelse samt till utvisning på livstid. Hovrätten sänkte dock straffet till tre års fängelse och istället för utvisning på livstid ändrade de det till tio års utvisning istället.

Åtta år efter avtjänat straff befinner sig Bencheref fortfarande i Sverige, dock i polisens förvar. Detta har kostat svenska skattebetalare 16 miljoner kronor. Varför Kader fortfarande är kvar i Sverige svarar Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, på:

— Det kan vara så att en person ljuger om sin nationalitet eller sin identitet.

Bencheref kom till Sverige utan ID-handlingar och påstod länge att han kom från Marocko men han har i efterhand ändrat sin version och säger nu istället att han kommer fram Algeriet. Om detta har ändrats i folkbokföringssystemet är ännu oklart. Gränspolisen har bara fram till 27 januari på sig att försöka få honom utvisad eftersom utvisningsbeslutet upphör att gälla då.

Trots att polisen klassar Bencheref som ”Sveriges farligaste fånge” och ”extremt ostabil, våldsam och oberäknelig”, vilket har lett till att han har flyttats från anstalt till anstalt eftersom han är en så stor påfrestning, försöker nu Amnesty International att få honom frisläppt.

Kriminalvården skriver i sin bedömning av Kader Bencheref att sannolikheten för att han kommer att begå nya brott mot människor är mycket hög. Även under sin tid i fängelset ska han ha dragit på sig flera domar för våldsamt uppförande.

Under onsdagskvällen den 11 januari grät han ut i SVT:s program Uppdrag Granskning i ett försök att vinna sympati. Där diskuterades även hur Amnesty försöker få Bencheref frisläppt trots att han anses vara farlig.

— Det är katastrof, jag måste kämpa överallt. De ville inte släppa ut mig. De bara väntar på att ta mitt liv, sa Kader Bencheref i programmet.

Källor:
”Sveriges farligaste fånge” har hållits inlåst i åtta år – efter avtjänat straff
Kader Bencheref ble dømt for fire voldtektsforsøk på under en time.


  • Publicerad:
    2017-01-13 11:17