INRIKES Den kurdiske riksdagskvinnan Amineh Kakabaveh har tidigare sagt att hon inte kommit överens med S och att hon därför med stor sannolikhet ska fälla justitieminister Morgan Johansson under dagens misstroendeomröstning i riksdagen. Men under tisdagsmorgonen verkar hon ha ändrat sig.

Precis som när Madalena Andersson (S) skulle väljas till statsminister ligger makten att upprätthålla eller fälla den socialdemokratiska regeringen på den kurdiske riksdagskvinnan Amineh Kakabaveh.

I egenskap av politisk vilde behöver hon inte förhålla sig till någon partilinje och kan därmed förhandla igenom krav med regeringen, då man är en man kort för majoritet i riksdagen. Vid statsministervalet av Andersson fick hon bland annat igenom krav på att Socialdemokraterna fördjupar sitt samarbete med kurdiska extremister i Syrien.

Denna gång såg det dock först ut som att Socialdemokraterna inte skulle kunna blidka Kakabavehs krav om att regeringen bland annat skulle försöka förmå Turkiet att släppa kurdiska politiska fångar. Därför gav hon under gårdagen besked om att hon troligen skulle fälla justitieminister Morgan Johansson (S) under dagens misstroendeomröstning i riksdagen.

Med Kakabaveh hade oppositionen de 175 ledamöter som krävs för att fälla en minister och med Johanssons avgång hotade även statsministern att avgå.

Men idag har Kakabaveh gett besked om att hon ändrar sig: Hon tänker rädda den impopulära justitieministern.

— Efter många samtal har jag kommit fram till att lägga ner min röst. Jag bestämde mig nu på väg till tv-huset, sa hon till SVT under morgonen.

Det nya beskedet kom efter samtal med Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tidigt under tisdagsmorgonen.

Då kan Sverige "hälsa hem" till Nato-ansökan

Det verkar dock som att Kakabaveh och Baudin kommit överens om något, då den kurdiske riksdagskvinnan senare under morgonen uttryckte sig mer tvetydligt till Sveriges Radio.

— Jag väntar till kl 12 om Tobias Baudin och regeringen bekräftar offentligt i medierna, säger hon till radion.

Ifall det stämmer att regeringen kommit överens med Kakabaveh om att fortsätta stöda henne i kurdfrågorna kan Sverige ”hälsa hem” till sin Natoansökan, menar statsvetaren Marja Lemne.

— Om det stämmer att hon fått bland andra partisekreteraren Tobias Baudins (S) löfte om att hon kommer ha fortsatt stöd för sina krav i kurdfrågorna kan vi definitivt hälsa hem i Nato-förhandlingarna, säger Lemne till DN.

Hur Kakabaveh röstar och huruvida Morgan Johansson och därmed kanske hela regeringen faller tycks alltså ännu inte vara helt avgjort, bara timmar innan omröstningen.