LUDVIKA. Det före detta hälsohemmet Tallmogården fick i natt sin källare totalförstörd i en brand. Tallmogården fick förra veckan ett preliminärt besked från Migrationsverket om att bli asylboende. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Tallmogården
Foto: Nordfront

Strax före klockan två natten mot tisdagen såg ett vittne hur rök steg upp ur källaren till Tallmogården i Sunnansjö. Det rök rejält och fönsterrutor exploderade uppger vittnen. Räddningstjänster från Sunnansjö, Nyhammar, Grängesberg samt Ludvika kallades ut för att släcka branden.

”Det brann kraftigt när vi kom fram”, berättar räddningsledaren för Ludvika räddningstjänst, Dick Rämhed. ”Men vi lyckades få stopp på branden innan den steg uppåt i byggnaden [5.00]”, fortsätter han och säger att räddningstjänsten har vädrat ur källaren som är totalförstörd.

Polisen misstänker nu att branden var anlagd. ”Så fort vi får klartecken från räddningstjänsten kommer det att göras en brottsplatsundersökning”, säger det vakthavande befälet vid Dalapolisen, Magnus Werkmäster.

Den nuvarande ägaren Göran Rehn, som drev hälsohemmet, har legat i förhandlingar om en försäljning eller uthyrning av fastigheten. En av intressenterna uppges vara Henrik Eriksson, som i förra veckan fick ett preliminärt besked från Migrationsverket om att Tallmogården kan bli asylboende.

Inga hot har dock framförts till Tallmogårdens ägare, eller dess intressent Henrik Eriksson. ”Än så länge har jag inte blivit hotad och jag hoppas att det förblir så”, säger Eriksson. Ägaren Göran Rehn säger dock att han inte skulle bli förvånad om branden var anlagd: ”Man får nästan räkna med att saker händer. Inte minst medverkar ju media till att underblåsa den här typen av reaktioner genom sin nyhetsrapportering.”

Om polisens utredare kommer fram till att branden var anlagd uppger Henrik Eriksson att han har utfäst en belöning på 10 000 kr till den som kan komma med tips som leder till ett gripande.

Källa:
Tallmogårdens källare totalförstörd i brand
Inga hot har framförts mot Tallmogården


  • Publicerad:
    2013-09-03 21:15