POLITIK. Idag hölls vårhalvårets sista partiledardebatt i riksdagen. Fokus låg till stor del på frågor kring terrorism och extremism.

^24E3B1557D9FDD0DDD8D6DC987A0970EA86557BDC6E5BAA61B^pimgpsh_fullsize_distr

I kölvattnet efter dödsskjutningarna i Orlando i USA kom en stor del av partiledardebatten att handla om kampen mot terrorism och extremism. Samtliga partiledare inledde sina anföranden med hänvisning till massakern i Orlando, förutom Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som dock återkom till ämnet senare under debatten.

Statsminister Stefan Löfven meddelade under debatten att han kommer att deltaga i årets upplaga av “Stockholm Pride” för att visa sitt stöd för HBTQ-rörelsen.

— Den våldsbejakande extremismen drivs av ett oförsonligt hat mot hbtq-personer, mot kvinnor och mot människors frihet, säger Löfven.

Moderaternas partiledare Anna Kindberg Batra fortsatte i samma spår som Löfven och beskrev massakern som ett hot mot det öppna samhället, mot HBTQ-personer och oskyldiga människor.

— Våra värderingar kan aldrig tas för givet, de måste alltid försvaras, säger Kindberg Batra.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menade på att det är ett krigstillstånd som råder i världen. Han framförde även att de muslimer som drabbats av våld måste med i den gemensamma kampen mot terrorism och extremism.

— Vi befinner oss i krig och det är ett krig vi måste utkämpa med andra i världen, säger Åkesson.

Åkesson passade även på att ge de andra partierna en känga för den okontrollerbara och slapphänta migrationspolitik de fört under decennier. Vilket öppnat upp för att vi inte har en aning om vilka personer som befinner sig i Sverige och vilka dåd de kan tänkas att utföra, enligt Åkesson.

Under debatten frågade Åkesson ut Gustav Fridolin om inte även Miljöpartiet borde införa en “nolltolerans” mot extremism inom sitt parti, med hänvisning till skandalen kring Mehmet Kaplan. Varpå Fridolin kontrade med att läsa upp ett tal av Sverigedemokraten Björn Söder, där Söder kallar “Stockholm Pride” för ett “perverst homosexevenemang”.

— Jimmie Åkesson gör en av de främsta homofoberna i landet till talman. Är inte det extremism?, sade Fridolin.

Även oroligheterna i förorten med stenkastning mot blåljuspersonal och annan invandrarrelaterad brottslighet diskuterades. Vilket ska lösas med fler poliser i området enligt Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

— Rättsstaten måste finnas i hela landet och vara till för alla, säger Lööf.

Stefan Löfven meddelade att regeringen tänker satsa stort på så kallade utanförskapsområden och presenterade ett brett reformprogram:

— Vi ska knäcka brottsligheten, vi ska bryta långtidsarbetslösheten, vi ska lyfta skolorna och elevernas resultat, vi ska stärka samhällsservicen och bekämpa trångboddheten och stödja civilsamhället och arbetet för våra demokratiska värderingar, säger Löfven.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson varnade för att dela in människor i olika fack och pekade på den radikala extremismen som en bidragande faktor till det.

— Kampen mot IS är inte en geografisk strid, det är en strid om värden. Denna strid förs även i Sverige, säger Carlson.

Källa:
Partiledardebatt som manade till kamp mot extremism


  • Publicerad:
    2016-06-15 15:50