RESEREPORTAGE. Förra helgen besökte aktivister och medlemmar från Motståndsrörelsen Tyskland för att gå på kampsportseventet Kampf der Nibelungen. Nedan följer ett reportage om resan.

Förra helgen begav sig några aktivister och medlemmar ner mot Tyskland. Anledningen var Kampf der Nibelungen som är en nationell MMA-gala. En kort bakgrund följer härnäst:

Projektet Kampf der Nibelungen startade 2013 under namnet Ring der Nibelungen, efter Richard Wagners klassiska epos. Det första året hölls eventet i ett lokalt gym och hade runt 200 deltagare. Året därpå hölls det i samma lokal men hade då så många besökare att man 2015 flyttade det till en övergiven byggnad i staden Hamm, en miljö som arrangören till Nordfront beskriver som tagen ur filmen Fight Club. I fjol hölls eventet för första gången i en professionell lokal. Deltagarantalet hade stigit till 550 personer och hölls i staden Hessen.

Resan startade på eftermiddagen fredag den 13 från Göteborg och några timmar senare åkte man på färjan i Trelleborg som sedan satte kurs mot Rostock, dit vi anlände cirka 06 på lördagsmorgonen. Därefter väntade många timmar i bil ner mot Frankfurt. Ingen av resenärerna hade bevistat detta arrangemang tidigare så nyfikenheten var minst sagt på topp.

Några av aktivisterna poserar utanför ett erövrat bageri i Rostock.

Några särskilda detaljer om själva resan finns inte att nämna. Tidsschemat var pressat från start och några omvägar för att kolla på naturen eller för att besöka Wevelsburg, som låg hyfsat på vägen, fanns tyvärr inte.

Efter cirka 10 timmar i bil anlände vi till slutdestinationen, som låg en bit utanför Frankfurt. Trots ett stort hemlighetsmakeri från arrangörernas sida och sent tillkännagivande av exakt plats så stod det likväl förbaskat fullt med poliser utanför lokalen. Dessa förhöll sig dock passiva och verkade mest stå och observera.

Väl inne i lokalen slogs vi av hur mycket folk som hade hittat dit, till trots mot hur drakoniskt det tyska systemet är gentemot den nationella oppositionen i landet.

Klicka för förstoring.

Det fanns en professionell ring, en stor bar, sittplatser i mitten och försäljningsbord längs ena långsidan. Över baren fanns också en paviljong som rymde ytterligare besökare. Efter drygt en timmes minglande drog showen igång och öppnades med ett tal av arrangörerna.

I talet uppmanades alla att hålla sig i god fysiskt form för kommande strider i kampen för moder Europa. Publiken uppmanades att hålla sig borta från droger och annan osund livsstil för att istället göra något positivt av sitt liv.

Arrangörerna fortsatte med att tacka alla som kommit dit, tacka för allt stöd de fått genom åren och lovade att fortsätta med Kampf der Nibelungen i framtiden.

En av arrangörerna förklarade i efterhand att arrangemanget är partipolitiskt obundet såtillvida att ingen reklam får göras för något parti eller skivbolag på plats, utan att alla ska känna sig välkomna. Arrangören förklarade också hur professionellt man arbetar: Man har en väl utarbetad säkerhetsstruktur, professionella doktorer, advokater och domare på plats, professionell utrustning och ordning på pappersarbetet vad gäller de tävlande. Anledningen till att det råder foto- och filmförbud är av hänsyn till domare och tävlande, förklarade han.

Fighterna börjar!
När talet var klart började äntligen de efterlängtade matcherna. Undertecknad, som inte tidigare varit överdrivet intresserad av just MMA, hade funderingar på hur duktiga de tävlande kunde tänkas vara i relation till professionella MMA-utövare. Här bjöds det dock på en positiv överraskning. Samtliga fighter var båda jämna och väldigt intensiva. Hårda smällar delades ut till höger och vänster och publiken kändes nästa lika deltagande i ringen som de tävlande. Det må låta klyschigt men stämningen var obeskrivligt intensiv.

Klicka för förstoring.

Tyvärr fanns det lite smolk i bägaren. Polisen, som dittills inte gjort något väsen av sig, hade sent omsider meddelat att arrangemanget skulle avslutas redan vid 22:00 och därför blev även schemat väldigt intensivt. Inga pauser hanns med mellan matcherna utan det var pang på. Lyckligtvis hann man ändå genomföra alla matcher och en kortare avtackning hanns med innan lokalen var tvungen att utrymmas.

Klicka för förstoring.

Årets upplaga slog alla tidigare rekord med runt 850 besökare och fighters från många europeiska länder, däribland Sverige, Bulgarien, Schweiz, Tyskland, Frankrike och Ryssland (i form av fighterkollektivet White Rex). Nordfront vill passa på att gratulera den svenske deltagaren, Marcus Follin, som vann sin första MMA-match redan i första ronden. Starkt jobbat!

Marcus Follin vann sin match efter ett snyggt armlås (kimura).

Efter att årets upplaga av Kampf der Nibelungen var till ända påbörjade motståndsmännen den långa resan tillbaka till Sverige, med en övernattning hos tyska kamrater emellan.

Nordfront vill rikta ett stort tack till arrangörerna som mottog oss på ett föredömligt sätt och uppmanar alla, oavsett om man tidigare haft ett MMA-intresse eller inte, att sluta upp på nästa års upplaga i Tyskland. Vi kommer då att informera om detta i god tid innan! På återseende.

Avslutningsvis ett klipp som släpptes inför årets upplaga, med scener från föregående år:

/Johan


  • Publicerad:
    2017-10-23 00:09