Torsdagen den tionde maj anlände en skara män från Kampgrupp 204 i Hjo. Det bjöds på strålande väder när kamraterna vandrade in till torget där Grönköpings marknad pågick, vilken är en vårmarknad som hålls varje år i staden.

Det dröjde inte länge förrän de första sympatisörerna dök upp. Innan kamraterna hunnit ställa upp till och med. De berättade bland annat om att Hjo kommun minsann också fått sin beskärda del av invandrare. Sedan önskade de aktivisterna lycka till med aktiviteten.

En banderoll och flera utdelare ställde upp och började dela ut flygblad. Mottagandet var länge gott och flera diskussioner hölls. Vid ett tillfälle stod alla utdelare och förde enskilda samtal på samma gång.

Allt flöt på väldigt bra tills några äldre kvinnor ställde sig i vägen för banderollen. De fick förklarat för sig att de betedde sig illa och omoget, men de hade svårt att ta det till sig. En lustig scen sattes sedan igång när några äldre män anslöt till kvinnorna, som av utseendet att döma kunde misstas för att vara batikhäxor.

De äldre männen försökte med den gamla vanliga taktiken att påstå att de hade hyrt alla platser för marknaden på torget och att motståndsmännen inte hade tillåtelse att vistas där. Det togs upp telefoner för att ringa och störa ordningsmakten som ändå inte kom till deras undsättning.

Under en tid av bitvis hätsk diskussion hade en större folkmassa hunnit samla sig för att bevittna det sorgliga försöket att stoppa motståndsmännen. De äldre trodde att de skulle läxa upp motståndsmännen men istället blev det tvärt om. De erkände till och med att de inte kunde grundlagen, vilken motståndsmännen då försökte förklara för dem.

Kamraterna bytte sedan plats lite närmare hamnen där utdelningen fortsatte.

Aktionen avrundades med att gå igenom hela torget och dela till förbipasserande. En bild som nu är förevigad togs när kamraterna för andra gången passerade platsen där de äldre mötesstörarna stod. En äldre man (varför alla motståndare var till åren vet ingen) som dök upp för sent för att möta motståndsmännen står och hänger med en av kvinnorna. Sitt egengjorda plakat har han ställt ner då han trott att motståndsmännen lämnat för dagen. En soptunna avsedd för Motståndsrörelsens flygblad syns även.

Är du från trakterna och har de rätta takterna? Ansök till Nordiska motståndsrörelsen.


  • Publicerad:
    2018-05-11 16:30