KANADA. Det kanadensiska parlamentet kan komma att anta en motion om att ändra i landets nationalsång för att göra den ”könsneutral”.

canpride

Kanadensisk ”pride-flagga”. Snart kan även Kanadas nationalsång komma att bli ”könsneutral”.

På initiativ av Kanadas liberala regering har en motion lagts fram i parlamentet om att ändra texten i kanadensiska nationalsången ”O Canada” för att på så sätt göra den mer ”könsneutral”.

Det är stycket “in all thy sons command” som man vill ändra till “in all of us command” i den engelska versionen av nationalsången. Den franska versionen kommer alltså inte att ändras i och med denna motion.

Christine Moore, parlamentsledamot för Nya Demokratiska partiet, försvarar motionen så här:

— Det är 2016. Den kanadensiska befolkningen kommer att förstå varför vi vill göra dessa förändringar. Det är ingen stor ändring i nationalsången men det kommer att göra stor skillnad för kvinnor i hela Kanada.

Alla kanadensiska politiker är dock inte lika förtjusta i den planerade revideringen av nationalsången. Peter Van Loan från det Konservativa partiet är mycket kritisk till att parlamentet ämnar att ta beslutet över folkets huvud.

— Det är tragiskt att det görs på ett sätt som stänger ute kanadensarna. Deras nationalsång kommer att ändras. Miljontals kanadensare har sjungit den i årtionden. Den tillhör dem och är inte en leksak för oss politiker, säger Van Loan.

Han menar vidare att budskapet till kanadensarna är tydligt och beskriver det med följande ord:

— Gissa vad? Ni har inget att säga till om vad gäller er nationalsång. Den tillhör oss politiker så att vi kan använda den för att uttrycka vår världsbild och påtvinga den på er.

Källa:
Canada set to make national anthem gender-neutral


  • Publicerad:
    2016-06-05 18:45