Det kanadensiska förbundet för polischefer vädjar nu till den kanadensiska staten att godkänna ett kontroversiellt lagförslag som innebär att polisen kan spåra mobil- och Internettrafik utan någon misstanke om brott. Vancouvers asiatiske polischef, Jim Chu, är orolig att polisen även i framtiden kommer behöva ansöka om tillstånd för att övervaka privatpersoners mobil- och Internettrafik.

Lagförslaget, som Kallas C-30, kommer ifrån inrikessäkerhetsministern Vic Toews, som lade fram lagförslaget förra vintern. Lagförslaget mötte hård kritik och har haft svårt att drivas igenom. Det kanadensiska parlamentets underhus har bordlagt frågan efter massiv kritik ifrån folket. Vic Toews, som tillhör Kanadas konservativa parti, har även fått kritik ifrån partikollegor och partiets egna parlamentsledamöter. 

Lagförslaget innebär att telefon- och Internet-operatörer måste lämnat ut all information de har om kunder till myndigheter, även andra myndigheter än polis- och säkerhetstjänst. Telefon- och Internet-operatörer måste även installera program som ska ge mer information om användarna. Denna information ska lagras på databaser som är tillgängliga för myndigheter. Kritiker är oroliga för att dessa databaser ska läcka ut på Internet och att folks Internet-historik kommer att bli tillgänglig på nätet.


  • Publicerad:
    2012-10-31 10:28