Den första helgen i augusti tillbringade tredje nästets aktivister tillsammans ute i naturen. Kanoter hade hyrts och att ta sig en 29km lång sträcka längs Rönne å i mellersta Skåne var det som stod på schemat. Lördagen bjöd på strålande väder och humöret var på topp bland aktivisterna som snabbt kom i kanoterna för att dra igång.


Mycket packning blir det. 

Turen som totalt skulle komma att ta nästan nio timmar med flera lyft inräknade var planerad över två dagar med övernattning ute i naturen. Lyft innebär att man får bära kanoterna med packningen över kortare sträckor på land. 


Ett av turens lyft.

Helgen gav en bra blandning mellan lugn och frid i oerhört vacker natur blandat med lite mer fartfyllda och spännande partier genom forsar och vassa stenar. Paddling är dessutom en bra aktivitet både för att härda individen genom att det är ganska fysiskt krävande och för att stärka gemenskapen i gruppen då det verkligen kräver att man samarbetar, speciellt under de stenigare partierna då kanoten lätt fastnar. Dagarna bjöd också på en nära kontakt med det svenska djurlivet. Förutom ankor, fåglar, fiskar och olika insekter i mängder så kunde en räv, en utter, en snok och faktiskt en simmande ko skådas. Kon var stressad och verkade ha svårt att komma upp ur vattnet så aktivisterna stannade upp med paddlingen och lade en halvtimme på att få tag i folk som kunde dra upp den. När ett par bönder hade kommit kunde man paddla vidare igen.

På lördagen paddlades två tredjedelar av den totala sträckan och övernattningen skulle sedan ske i ett färdigbyggt vindskydd som stod till allmänhetens förfogan. Här gjordes det upp eld och grillades korv. I flera timmar satt aktivisterna uppe och diskuterade stort och smått samt delade många skratt tillsammans. När det väl började tystna i lägret och elden brunnit ut fanns det en kamrat som inte kunde sova. Han hade skadat armen tidigare och hade fasliga smärtor i den. Ett par andra aktivister valde därför att göra honom sällskap under natten och därför blev det inte mer än ett par timmars sömn för dessa. Ett lågt pris att betala för att hjälpa en kamrat i behov.

Klockan 07:00 på söndagen var det uppstigning och frukost förbereddes och åts gemensamt innan paddlingen kunde fortsätta till slutdestinationen. Väl där mötte ett par aktivister, som av olika anledningar inte kunnat delta på paddlingen, upp och ett gruppmöte hölls där den gångna månaden och framtiden diskuterades. Man bestämde bland annat att det skulle paddlas fler gånger i framtiden. Efter mötet var alla trötta efter för lite sömn, blöta och smutsiga efter helgens äventyr och de flesta hade träningsvärk efter paddlingen. Detta hindrade inte aktivisterna från att avsluta dagen genom att dela upp sig i grupper och dela ut flygblad i orterna Ljungbyhed och Nävlinge.

Allt som allt ännu en lyckad helg i Skåne med kamratskap och natur som ledord!


  • Publicerad:
    2012-08-07 11:13