Flera islamister i den ryska republiken Tatarstan uppmanar den muslimska befolkningen att sluta fira nyår. Firandet är enligt islamisterna en hednisk högtid och de muslimer som firar den begår den oförlåtliga synden shirk.
Surviving_Russia_NYE copy
Samtidigt som befolkningen i Ryssland förbereder sig för högtiden har Wahhabister i landet startat en antinyårskampanj i den centrala republiken, som har en stor andel muslimska invånare.

Mycket av det som vi i Sverige kopplar till jul såsom presenter, julgran och mat hör i Ryssland nyåret till. Att kvinnor och män samlas för att fira vid samma bord anses av islamisterna vara oacceptabelt. Många företag i republiken har gått ett steg längre och förbjuder sina anställda att dekorera sitt skrivbord med granar och andra symboler för det ryska nyåret. Cheferna hävdar att de anställda annars förolämpar deras religiösa övertygelse.

Genom meddelanden som dykt upp i huvudstaden Kazan och på sociala nätverk försöker islamisterna övertyga troende att nyår är ett hedniskt firande med hednisk symbolik. De muslimer som ändå firar nyår anses vara avgudadyrkare.

Kampanjen välkomnas av Tatar nationalister som uppmanar etniska tatarer att spendera nyår som en vanlig dag, eller tjäna pengar på att köra fulla icke muslimer som firar sin ”smutsiga fest”.

Men det finns kritiska röster bland Tatarerna, som motsätter sig den radikala islamismen och i ren protest firar högtiden genom att pynta granen. De backas upp av flera imamer som anser att högtiden inte krockar med den muslimska tron. Men islamisterna ger sig inte och vill se ett totalförbud mot nyår och bland andra internationella kvinnodagen i Tatarstan.

Källa:
Wahhabis launch anti-New Year propaganda in Russia


  • Publicerad:
    2012-12-30 22:18