DEBATT. Den före detta KDU-ordföranden Sara Skyttedal hade svårt att hålla känslorna i styr i samband med att hon attackerade Nordiska motståndsrörelsen och yttrandefriheten i kvällens avsnitt av SVT:s Opinion live.

Lögnerskan Sara Skyttedal (KD) hade svårt att hålla känslorna i styr när hon skulle diskutera Nordiska motståndsrörelsen.

I kvällens avsnitt av SVT:s debattprogram Opinion live diskuterades, förutom ”samhällsaktuella” ämnen såsom ”Plastikoperationer som gått fel”, Nordiska motståndsrörelsen och demonstrationsrätten.

Utgångspunkten i debatten var huruvida Göteborgspolisen gjorde fel som följde grundlagen och tillät Motståndsrörelsen att genomföra en demonstration i Göteborgs centrala delar i söndags.

Erik Nord, som förutom att vara polisområdeschef för Storgöteborg även påstår sig leda planeringen inför Motståndsrörelsens kommande demonstration den 30 september, ville inte delta i programmet utan lät istället en kvinnlig kollega företräda polisens position. Den kvinnliga kollegan heter Lena Matthijs och är polisområdeschef för Älvsborg. Dessutom ska hon enligt uppgift utbilda andra poliser i hur man arbetar kring demonstrationer samt hur man lagför åsiktsbrottslingar enligt gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”.

LÄS ÄVEN: Erik Nords budskap: ”Blir det för likt Tredje riket griper vi er”

Matthijs menar i programmet bland annat att polisen varken hade mandat eller resurser att stoppa Motståndsrörelsens demonstration, vilket vissa i efterhand har menat att polisen borde ha gjort. Hon menar vidare att det vore oerhört problematiskt att försöka gripa ett femtiotal av Motståndsrörelsens aktivister.

— De här låter sig liksom inte gripas av en eller två poliser som kommer fram och säger till dem nånting utan det här blir upplopp, förklarade Matthijs.

I programmet fick även den före detta Fröken Sverige-tävlanden Sara Skyttedal, som kanske främst är känd för att tidigare ha varit ordförande för Kristdemokratisk Ungdom (KDU), argumentera för att Nordiska motståndsrörelsen bör förbjudas rakt av. Som motpart hade hon dock ingen representant för Motståndsrörelsen, utan istället den socialdemokratiske statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren.

Frågan var uppenbart laddad för Skyttedal, som i känslosamma utspel tilläts kasta ur sig hets, lögn och hat mot Motståndsrörelsen. Bland annat menade hon att hennes parti länge förespråkat ett förbud mot samröre med kriminella organisationer eller terroristorganisationer, med den felaktiga antydan att Motståndsrörelsen skulle tillhöra någon av dessa kategorier.

Efter att ha konstaterat att ”det här är inte vilka åsikter som helst” tre gånger i rad påstod hon bland annat att Motståndsrörelsen har för avsikt att ”bemästra världen med hjälp av våld”.

— Det är organisationer som utifrån sin ideologi motiverar användande av hot, terror, våld, mord – för att uppnå sitt mål, dundrade Skyttedal i debattstudion.

Ljunggren kontrade med att förklara hur den svenska grundlagen och yttrandefriheten fungerar, något han menade var ”en gammal fin, svensk tradition”. Med tanke på att Ljunggren bjudits in för att försvara Motståndsrörelsen rätt att organisera sig och uttrycka sina åsikter så hade man dock kunnat förvänta sig att han skulle vara bättre påläst om organisationens ideologi, då han påstod att Motståndsrörelsen skulle vara ”Hollywood-nazister” och inte nationalsocialister.

Vilka epitet som användes spelade dock mindre roll för Skyttedal, som tycktes inriktad på att ta tillfället i akt att oemotsagd få hetsa och ljuga så mycket som möjligt mot sina politiska motståndare.

— Organisationer vars medlemmar knivhugger homosexuella på grund av deras sexuella läggning, som skjuter ned fackföreningsaktivister… Jag är ju inte individualist, de här människorna gör ju inte det för att de haft en taskig uppväxt, utan de gör det för att de är medlemmar i organisationer vars ideologi stödjer den här typen av agerande, propagerar för den här typen av agerande, fortsatte Skyttedal, högröd i ansiktet.

Trots att Skyttedal tilläts sprida osanningar om Motståndsrörelsen, med en ”debattmotståndare” som endast ifrågasatte hennes motstånd mot yttrandefriheten, så tycks tittarna inte riktigt ha köpt SVT:s uppenbara propagandaintentioner.

Enligt de undersökningar som gjordes under programmets gång svarade exempelvis endast 28 procent att de inte kunde tänka sig att gå på Bokmässan i Göteborg med tanke på Motståndsrörelsens närvaro i staden. 50 procent ställde sig positiva till saken, medan 22 procent kände sig likgiltiga. På fråga om polisen skulle ha stoppat ”nazistdemonstrationen” i söndags svarade 65 procent nej, medan 35 procent svarade ja.

På sociala medier tycks inte heller Skyttedals yttrandefrihetsmotstånd ha gått hem, åtminstone med undantag för de redan frälsta regimlojalisterna.

Läs ett axplock av kommentarer från kvällens #opinionlive nedan:


Motstånd mot yttrandefriheten tycks dock delas av andra inom Skyttedals parti. Tidigare under torsdagen kunde Nordfront avslöja att en av partiets mest framträdande homoaktivister, Maria Hansson, via Twitter uttryckte att han önskar se den politiska oppositionen i Sverige fängslad.


Under dagen publicerade även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson en debattartikel på SVT där de öppet kallar Motståndsrörelsen för en ”terrororganisation”.

Som argument tas flertalet incidenter upp, varav några förvisso har lagförts som brott även om de inte har gått till såsom artikelförfattarna påstår. Vidare har bevisligen inga av dessa lagförda gärningar begåtts av medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen eller för den delen klassats som terrordåd, vilket KD-topparna förstås hade känt till ifall de läst på om fallen utanför regimmedias propagandistiska narrativ.

Se hela torsdagens avsnitt av Opinion live HÄR.


  • Publicerad:
    2017-09-22 01:47