UTRIKES. Staden Aalst i Belgien stryker sin årliga karneval från Unescos kulturarvslista efter judisk kritik mot påstådd antisemitism i karnevalståget.

Figurer som föreställer judar som sitter på penningpåsar i karnevalen i belgiska Aalst. Skärmbild.

Nordfront har tidigare rapporterat om de anklagelser för antisemitism som har riktats mot den årliga karnevalen i Aalst, strax väster om Bryssel, från judiska organisationer i Belgien och från EU-kommissionen.

Karnevalen i Aalst lockar tiotusentals besökare varje år och är uppförd på FN-organet Unescos lista över immateriella kulturarv. Arrangörerna sätter en ära i att provocera och inte sätta gränser, och karnevalståget brukar präglas av satir och folklig humor.

Efter att även den judiska organisationen Simon Wiesenthal Center, med huvudkontor i USA, och organisationen European Jewish Association har kritiserat karnevalen för att det ska ha förekommit ”grovt antisemitiska figurer” i tåget, väljer nu arrangörerna att stryka karnevalen från Unescos kulturarvslista.

— Invånarna i Aalst har fått utstå groteska anklagelser. Vi är varken antisemiter eller rasister, säger borgmästaren Christoph D’Haese i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Belga och tillägger:

— Aalst kommer alltid att förbli driftens och satirens huvudstad.

Menachem Margolin, den rabbin som leder European Jewish Association, säger i ett hånfullt uttalande att de styrande i Aalst ”hoppar innan de knuffas ut”.

Det har varit allmänt förväntat att karnevalen efter de kraftiga judiska påtryckningarna skulle strykas från kulturarvslistan vid Unescos möte den 12 december.

Aalsts borgmästare Christoph D’Haese har därför meddelat att staden hoppar av frivilligt.

Källa:
Belgian carnival drops UNESCO status over anti-Semitic float


  • Publicerad:
    2019-12-02 11:10