SJUKVÅRD En 11-årig pojke fick vänta sex timmar på Karolinska sjukhusets akutavdelning innan han fick besked om att de inte kunde hjälpa honom. ”Kom tillbaka imorgon”, blev beskedet från personalen.

Det är Aftonbladet som skriver om TV4-nyhetsankaret Johan Macéus 11-årige son Vincent, som i lördags bröt sin arm under en fotbollsmatch och uppsökte Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Men efter sex timmars väntan fick pojken besked att de inte hade tid att hjälpa honom, trots att den brutna armen var sned.

— Enligt det vi har att rätta oss efter så skulle ni få komma tillbaka på onsdag eller torsdag, men vi förstår att det inte funkar så vi gör en hittepå-lösning. Kom tillbaka imorgon vid skiftbyte så ska vi nog hinna med honom, ska personalen ha meddelat enligt Macéus.

TV4-profilen berättar vidare:

— De sa att de bara var sju stycken och eftersom de var tvungna att bryta upp armen och lägga benen till rätta igen så behövs det tre-fyra personer och om något akutfall kommer in så måste de prioritera det och då kan de inte vara upptagna med en arm.

Karolinska: "Behöver inte åtgärdas omedelbart"

I en kommentar till Aftonbladet förklarar Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvård på Karolinska universitetssjukhuset, varför sonen skickades hem med bruten arm:

— Frakturer behöver inte åtgärdas omedelbart om de inte riskerar att skada kärl eller nerver, och den bedömningen görs alltid. Planering och prioritering görs tillsammans med våra ortopeder. Gipsbehandling stabiliserar frakturen och är den viktigaste smärtlindrande åtgärden. Frakturen åtgärdas sedan inom de närmaste dagarna, ibland direkt

Men enligt Johan Macéus vittnar personalen på plats om enorma resursbrister och överbelastning på sjukhuset.

— Personalen lyfter inte problematiken själva, de vill inte uppfattas som gnälliga. Men så fort jag började prata om det så var det som att vrida på en kran. De sa att det är många i personalen som har slutat. De vill ta bort ob-ersättningen för akutsjuksköterskorna och det är dessutom neddragningar. Hon sa att vi har haft tre stycken barn här bara idag som har brutit armar. Vi behöver så många fler för att klara det här.