UKRAINAKONFLIKTEN Den ryske ”rättighets-aktivisten” och tidigare världsmästaren i schack efterlyser en mer hårdför strategi gentemot den ryske presidenten för dennes invasion av Ukraina.

I en intervju för Reuters uppmanade förre schackvärldsmästaren Garry Kasparov – halvjude på sin fars sida – på torsdagen västländerna att återkalla sina ambassadörer från Moskva, kasta ut Ryssland från det globala polissamarbetet Interpol, samt att införa en flygfri zon över Ukraina.

— Ryssland borde kastas tillbaka till stenåldern, för att säkra att olje- och gasindustrin och andra essentiella sektorer vitala för regimens överlevnad, inte kan fungera utan västerländsk teknologisk support, sade Kasparov.

De sanktioner som hittills införts av USA och andra Nato-länder bedöms allmänt ha isolerat Ryssland i en aldrig tidigare skådad omfattning för en ekonomi av den storleken.

Minst hundratals soldater och civila har dödats sedan ryska trupper den 24 februari korsade gränsen till grannlandet.

Enligt FN har sedan dess över en miljon människor lämnat Ukraina.

Historia av kritik mot Rysslands ledning

Kasparov, en tidigare ordförande för det New York-baserade organet Human Rights Foundation, som spelade en aktiv roll i den så kallade Anti-Kreml-proteströrelsen när han bodde i Moskva, sade till Reuters att det inte kan bli fred i regionen förrän Rysslands president Vladimir Putin störtas.

— Listan över sådant som Putin aldrig skulle göra har blivit så lång, sa han och fortsatte:

— Han har begått krigsförbrytelser bortom vad man kan föreställa sig.

Kasparov riktade också en känga mot den amerikanske presidenten Joe Biden och anklagade denne för att hittills ha försummat att använda hårdhandskarna mot Putin.

— Men jag hoppas att amerikanerna omprövar sin strategi och visar styrka, tillade den förre världsmästaren.

Ryssland och Ukraina är överens om det nödvändiga i att för flyende ukrainska civilas skull etablera ”humanitära korridorer” omgivna av vapenvila.

Detta kungjordes på torsdagen av förhandlare på båda sidor. Dessförinnan hade emellertid en första förhandlingsrunda genomförts på måndagen utan att leda till några konkreta resultat.

På lördagen tillkännagav Ryssland dock vapenvila i delar av Ukraina.