SPANIEN. Den katalanska självständighetsomröstningen genomfördes under gårdagen trots att polisen stundtals gick våldsamt fram mot vallokaler och väljare. Separatistsidan vann överlägset och nu tros fler konflikter vänta mellan Barcelona och Madrid.

Den nordöstra regionen Katalonien står för ungefär en femtedel av Spanien ekonomi samt särskiljer sig från övriga landet på bland annat ett språkligt och kulturellt plan.

Under gårdagen genomförde den spanska regionen Katalonien sin folkomröstning om huruvida de ska förklara sig självständiga från Spanien. Detta trots att centralmakten i Madrid kallat omröstningen för grundlagsvidrig samt vidtagit flera åtgärder mot de lokala katalanska myndigheterna. Bland annat har spansk polis tillsammans med civilgardet gripit ett antal katalanska politiker, beslagtagit miljontals valsedlar samt tagit kontrollen över runt hälften av de över 2 000 planerade vallokalerna.

Resultatet av gårdagens omtalade omröstning blev att hela 90 procent röstade för ett självständigt Katalonien. Endast 42 procent av de 5,34 miljoner röstberättigade gick dock till valurnorna eftersom den katalanska oppositionen uppmanade till bojkott av valet.

Valdagen kantades annars av våldsamheter när spansk polis med uppdrag att stoppa omröstningen stängde hundratals vallokaler samt använde batonger och gummikulor mot människor som försökte ta sig in i vallokalerna. Enligt den katalanska ledningen fick över 844 människor, däribland 33 poliser, uppsöka vård medan Madrid hävdar att endast 91 personer skadats i oroligheterna.

Den katalanska regeringens ledare Carles Puigdemont har nu krävt att Madrid återkallar de 5 000 extrainsatta poliser som Madrid sänt till Katalonien i syfte att stoppa omröstningen. Han har dessutom återupprepat löftet om att utropa självständighet inom 48 timmar efter att valresultatet blivit klart.

— Denna hoppets och lidandets dag har Kataloniens invånare vunnit rätten till en självständig republik, meddelade Puigdemont i ett segerrusigt tal.

Madrid å sin sida är inte lika glada över skeendet. Justitieminister Rafael Catalá säger att de kommer göra allt i sin makt för att behålla den ekonomiskt starka regionen i Spanien.

— Det kan bli möjligt att upphäva den regionala autonomin, sa Catalá.

Den spanska premiärministern Mariano Rajoy har till och med varit så självsäker och sagt att ”ingen folkomröstning ägt rum i Katalonien” samt att de styrande i den nordöstra regionen måste sluta ”gå en väg som inte leder någonstans”.

EU har också uttalat stöd till den spanska regeringen i ett utlåtande som påpekar att Katalonien enligt Spaniens grundlag inte har laglig rätt att hålla folkomröstningar om självständighet.

Källor:
Kataloniens ledare: Vi har vunnit rätten till självständighet
Kataloniens president kräver att polisen drar sig tillbaka
Mycket infekterat i Spanien efter den förbjudna folkomröstningen
Katalonien: 844 personer skadade


  • Publicerad:
    2017-10-02 22:35