KRISBEREDSKAP SLU och SVA har fått godkänt för ett treårigt projekt som ska undersöka hur ett katastrofmedicinskt centrum för djur kan fungera. Målet är att stärka beredskapen för djur vid kris eller krig, med fokus på både livsmedelsproduktion och sällskaps- samt tjänstedjur.

Ett nytt projekt som leds av SLU (Sverige lantbruksuniversitet) och SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt), har nu godkänts. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har godkänt ett treårigt projekt för att ta reda på hur ett katastrofmedicinskt centrum för djur ska fungera. Detta skulle bli ett av Europas första centrum av sådant slag.

Centrets fokus kommer vara att trygga produktionen av animaliska livsmedel, men det kommer även arbeta för att ta hand om tjänstedjur och sällskapsdjur i händelse av kris eller krig.

— Kriser till följd av extremväder väntas bli vanligare i framtiden, och för första gången på länge står vi inför potentiella krigshot. I Sverige behöver vi öka vår beredskap och bli bättre rustade för att ta hand om våra djur. De som ger mat är centrala, men även tjänstedjur och de som finns närmast oss är viktiga, säger Ylva Persson, statsveterinär vid SVA.

SLU planerar att bidra med utbildningar om djurhantering i krissituationer. Det inkluderar både inslag i grundutbildningen för veterinärer och annan djurhälsopersonal samt fortbildningskurser för yrkesverksamma inom djurvård, livsmedelssektorn och jordbruksbranschen.

— Kriget i Ukraina har visat hur otroligt viktiga husdjur är för människor. De skänker tröst och trygghet men stärker även viljan att göra motstånd. Därför blir det angeläget att lära sig hur de bäst skyddas och tas om hand i en kris, säger Renée Båge på SLU.

Arbetet är igång och beräknas vara klart 2027. Då ska det presenteras förslag på hur ett katastrofmedicinskt centrum för djur kan organiseras och fungera på bästa sätt.