UTRIKES. Igår frågades Vatikanen ut av FN om hur de tänker förhindra att fler barn utsätts för övergrepp inom katolska kyrkan. Vatikanstaten skrev under barnkonventionen redan 1990 men kritiker menar att väldigt lite gjorts för att efterleva den.

Igår frågades Vatikanen ut av FN om hur de tänker förhindra att fler barn utsätts för övergrepp inom katolska kyrkan. Utfrågningen var unik i det avseendet att det var första gången som kyrkan officiellt fått stå till svars för hur de jobbat med pedofilproblemen och hur de tänker fortsätta att jobba med dem.

Vatikanstaten skrev under barnkonventionen redan 1990 men har, enligt en studie utförd av organisationen Barns Rättigheter, inte ansträngt sig mycket för att leva upp till den.

– Det har varit många löften om förbättringar men inte mycket har gjorts. Och det de säger har gjorts har skett i hemlighet så att ingen kan kontrollera, säger Valerie Yates på Barns Rättigheter

Inte ens alla skandaler i början av 2000-talet där det avslöjades hur katolska präster utnyttjade korgossar och andra barn sexuellt föranledda några nämnvärda åtgärder. Flera grupper av de personer som utsattes för övergreppen i sin barndom samlades igår i Geneve för att få någon form av upprättelse.

– För de flesta av oss som utsatts är det allra viktigast att kyrkan ser till att inte fler barn utnyttjas sexuellt i framtiden, sa Peter Saunders som är en av de drabbade.

Innan gårdagens utfrågning ägde rum valde Vatikanen att gardera sig och meddelade att den inte kan ta på sig ett centralt ansvar för vad alla katolska präster i världen gör.

– Det är något för varje kyrka att leva upp till, berättade katolska kyrkans talesperson.

Källa:
Vatikanen frågas ut om sexövergrepp


  • Publicerad:
    2014-01-17 02:30