INRIKES. Kristdemokraterna säger sig vara beredda att regera med Sverigedemokraternas stöd. Ett utspel som SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor meddelade under morgonen att hon kan tänka sig att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna.

— Jag är beredd att tillträda på det sättet, sa Busch Thor i SVT:s Morgonstudion.

Men något samarbete med SD blir det inte tal om.

— Varför ska jag ge bort makt i onödan till en femte part – där vi dessutom återkommande har högt uppsatta företrädare även i riksdagen som uppenbarligen inte klarar att hålla rågången kring människovärdet, frågade KD-ledaren utan att specificera vad ”människovärdet” innebär.

Alliansen är i dagsläget splittrad i frågan. Inte bara KD utan även Moderaterna har öppnat för att regera med stöd av SD medan Centerpartiet och Liberalerna ger SD kalla handen. Men även för Moderaterna är ett samarbete med det socialkonservativa partiet helt uteslutet.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson välkomnar Busch Thors närmande och kallar det för ”det mest logiska vi hört hittills från de borgerliga partierna”. Även om Åkesson är kritisk mot att KD inte utlovar någon motprestation för SD:s möjliga stöd säger han sig kunna stöda en alliansregering utan SD ifall denna lägger stort fokus på bland annat invandrings-, migrations- och kriminalpolitiken.

Källor:
Busch Thor tydlig om SD-stöd: ”Jag är beredd att tillträda på det sättet”
Jimmie Åkesson: Tydligaste beskedet hittills från Alliansen


  • Publicerad:
    2017-09-08 18:15