KENYA. Kenyas regering har beslutat att repatriera hundratusentals somaliska så kallade flyktingar med förklaringen att de är en börda för ekonomin och en grogrund för terrorism.

President Uhuru Kenyatta ser nöjd ut med beslutet att skicka hem somalier.

Presidenten Uhuru Kenyatta ser nöjd ut med beslutet att skicka hem somalier.

Kenyas regering har beslutat sig för att repatriera 425 000 somaliska ”flyktingar” eftersom de anser att de somalier som bor i flyktinglägret Dadaad, världens största flyktingläger, visat sig vara en ekonomisk börda och en grogrund för terrorism. Tidigare i år beslutade de att lägret skulle vara tomt innan den 30 november.

Det är den islamitiska och somaliska terrorgruppen Al-Shabaab som bland annat använt lägret som tillhåll efter attentat. Förra året låg de bakom det terrordåd som skedde på Garissa University College i nordöstra Kenya, där de lyckades mörda 148 människor.

2014 skrev FN, Kenya och Somalia under en överenskommelse om frivillig repatriering. Denna process har dock varit långsam och de har endast sett 18 000 Somalier lämna landet efter två år. Nästa månad kommer Kenyas president Uhuru Kenyatta leda en kenyansk delegation till FN:s generalförsamling, för att diskutera formen av den nya repatrieringsmodellen.

Källa:
Kenya to Expel 425,000 Somali “Refugees”


  • Publicerad:
    2016-08-29 22:05