KENYA. Efter terroristattacken i Nairobi för två veckor sedan skulle kenyansk militär och polis undsätta de chockade människorna inne på köpcentret Westgate. Istället blev dessa människor plundrade, men inte av terroristerna utan av kenyansk militär och polis.

Kenyansk militär inne på köpcentret.

Kenyansk militär inne på köpcentret.

Den 21 september stormade den somaliska terrorgruppen al-Shabaab en galleria i Nairobi, Kenya. De öppnade eld mot vita människor och andra icke-muslimer och ska ha dödat över 60 personer. Kenyansk militär lyckades till sist stoppa vansinnesskjutningarna. Efter att ha dödat fem av terroristerna och gripit ungefär lika många spärrade man av området.

Nu strömmar rapporter in som säger att kenyansk militär och polis därefter plundrade affärerna under den tid som området var avspärrat. Gallerian var avspärrad i en veckas tid och affärsinnehavare har ifrågasatt den långa tidsperioden och menat att man medvetet förlängde tiden för att få en möjlighet att stjäla mer saker.

Skyltdockor kläddes av, smycken och dyra kostymer stals, kassaregister öppnades och minst en medlem av den kenyanska säkerhetstjänsten fångades med en blodig plånbok i handen. En juvelerare berättar att 90 procent av smyckena var borta när han kom tillbaka. På frågan om han också drabbades svarade Michael Waweru, ägaren av en liten butik: ”Dum fråga, alla blev drabbade.”

Förutom affärsinnehavare drabbades även vanliga galleribesökare. Christina Wilson och hennes dotter låg gömda under tiden som terrorister avrättade folk omkring dem. När hon kom tillbaka några dagar senare för att hämta sin bil var den tömd på alla värdesaker – trots att kenyansk polis och militär spärrat av området: ”De hade tagit allt i vår bil. Till och med saker som låg under sätena var borta.”

Källor:
Thievery Comes After Carnage at Kenya Mall
Efter terrordramat – Westgate plundrat


  • Publicerad:
    2013-10-05 23:58