UTRIKES. Under tisdagsmorgonen, svensk tid, signerade president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un ett dokument där det bland annat står att Nordkorea ska börja nedrustningen av kärnvapen.

Det var vid kvart i åtta, svensk tid, under tisdagsmorgonen som det omtalade mötet utspelade sig mellan den amerikanska presidenten Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Mötet skedde på ett lyxhotell i Singapore och av allt att döma så ska båda parterna till slut ha kommit fram till en överenskommelse.

På bilder från mötesbordet syntes tio personer. På Trumps sida: bland andra utrikesminister Mike Pompeo, nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton och Vita husets stabschef John Kelly. Vid Kims sida satt bland andra Nordkoreas utrikesminister Ri Yong–Ho, tidigare utrikesministern Ri Su-Yong och Kims nära rådgivare Kim Yong-Chol samt en tolk.

Under morgonen signerade de båda ledarna ett dokument som bland annat slår fast att Nordkorea ska genomföra en total avveckling av kärnvapen på Koreahalvön. USA å sin sida har skrivit under på att sluta genomföra militärövningar med Sydkorea.

Enligt Vita huset är avtalet, som ännu inte har offentliggjorts men som alltså har skrivits under av både Trump och Jong-Un, ”ganska omfattande”.

Efter mötet kommenterade Jong-un dagen på följande sätt:

— Vi har bestämt oss för att lämna det förflutna bakom oss. Världen kommer att få se en dramatisk förändring. Jag vill också uttrycka en tacksamhet till president Trump som såg till att det här mötet kom till stånd.

Senare under tisdagen hölls en presskonferens där Trump bland annat sa att Kim Jong-Un gått med på att förstöra en större testplats för missiler i Nordkorea.

— Han är smart, han vill göra rätt saker, sa Trump.

Båda parterna har efter mötet gått ut och sagt att de tror att det hela kommer att resultera i fred och ett bättre samarbete sinsemellan. Enligt uppgifter har Trump även bjudit Kim Jong-un till Vita huset, något som den nordkoreanske ledaren ska ha tackat ja till. När detta besök kommer att ske är dock inte bestämt.

Källa:
Nordkorea och USA överens: Kärnvapennedrustning på Koreahalvön


  • Publicerad:
    2018-06-12 12:55