UTRIKES Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till Amerikanska källor, är Kim Jong-Un på väg till Ryssland för att träffa den ryske presidenten Vladimir Putin. De bägge ska, enligt uppgift, diskutera vapenköp mellan länderna.

Kim Jong-Un kommer att besöka Ryssland de kommande dagarna på inbjudan av Vladimir Putin, meddelade Kreml. Den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA sa att de två skulle ”mötas och ha ett samtal”, utan att ge några detaljer, enligt Reuters.

Amerikanska tjänstemän har sagt att de bägge ledarna kommer att diskutera möjliga vapenaffärer för att stödja Rysslands krig i Ukraina och ge Nordkorea en välbehövlig ekonomisk och politisk livlina.

Trots förnekanden från både Pyongyang och Moskva har USA sagt att samtalen aktivt framskrider för att Nordkorea ska förse Ryssland med vapen, då Ryssland har förbrukat stora lager av vapen under mer än 18 månader av krig i Ukraina.

Den nordkoreanska ledaren verkar ha lämnat Pyongyang ombord på ett specialtåg som var på väg mot Ryssland, rapporterade sydkoreanska medier på måndagen, med hänvisning till anonyma högt uppsatta regeringskällor, men varken Moskva eller Pyongyang bekräftade omedelbart en exakt tidtabell för besöket.

Nordkorea är ett av få länder som öppet har stött Ryssland sedan invasionen av Ukraina förra året, och Putin lovade förra veckan att ”utvidga bilaterala band på alla sätt på ett planerat sätt genom att sammanföra ansträngningar”.

Sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo sa att Kim Jong-Un lämnade Pyongyang sent på söndagen och skulle möta Putin så tidigt som på tisdagen.

TV-kanalen YTN rapporterade att det särskilda tåget skulle ta Kim till Nordkoreas nordöstra gräns med Ryssland och att toppmötet troligen skulle äga rum på tisdag eller onsdag. Båda rapporterna hänvisade till anonyma högt uppsatta sydkoreanska regeringskällor.