EKONOMI. Kina har tappat intresset för Saudiarabiens dyra olja.

I två år har Saudiarabien varit den största, ibland den den näst största oljeleverantören till Kina, som är världens största oljeimportör.

I mars månad började en nedgång i oljepriserna som fortsatte in i april.

Nedgången var ett resultat av ett priskrig mellan Saudiarabien och Ryssland och på den efterföljande nedgången i efterfrågan på olja på grund av coronakrisen, vilket har drivit många kinesiska köpare att leta efter billigare olja.

Men så sent som i juni i år nådde Kina toppnoteringen av importerad mängd olja från Saudiarabien.

Värt att notera är dock att uppgifterna om importtoppar inte överensstämmer med tiden för beställning- och kontraktering.

I juli nåddes en bottennotering, beroende på de Saudiarabiens höga priser på olja för orders placerade i april, rapporterar oilprice.com

Faktum är att importen från USA och Brasilien till Kina ökade i juli, vilket visar att kinesiska föredrog leveranser som tog nästan 45 dagar att nå landet från Amerika framför leveranserna via den kortare vägen från Mellanöstern till Kina.

Enligt oilprice.com förutspås Saudiarabien behöva flera månader på sig för att kunna kapa åt sig sin tidigare andel av den kinesiska marknaden. För tillfället levereras olja i stor mängd från USA och Brasilien.

Kina har samtidigt ökat sin import av olja från Ryssland, Iran och Irak och köper nu olja från de länderna mer än någonsin tidigare.


  • Publicerad:
    2020-09-01 19:30