UTRIKES. Under inbördeskriget i Syrien har Kina tidigare använt sitt veto mot en västlig intervention. Nu verkar stormakten gå från ord till handling.

map-of-syria-latakia-and-tartus

Det är den ryska senatorn Igor Morozov, medlem av Ryska federala kommittén för internationella affärer, som bekräftar för rysk media att Kina låtit skicka krigsskepp ur sin flotta med målet att inom sex veckor nå hamnstaden Tartus där Ryssland hyr en flottbas av den syriska staten.

Väststödda islamister har den senaste tiden inlett en offensiv mot kustområdet kring staden Lataika. Ryssland har svarat med att flyga in förstärkningar i form av både fordon och flygplan.

Det kinesiska hangarfartyget Liaoning.

Det kinesiska hangarfartyget Liaoning.

Kreml har uppgett att man vill skapa en koalition med luft- och landstyrkor för att slå tillbaka islamisterna tillsammans med allierade i regionen. Denna koalition skulle inledningsvis bestå av Iran, Irak och Syrien.

Nu ser det ut som att Kina på något sätt kommer att delta. De senaste dagarna har uppgifter figurerat om att nämnda länder satt upp ett strategiskt center i Bagdad för att samordna operationer mot IS. Ett inte osannolikt sammanträffande är att FN:s generalförsamling håller sitt årliga möte denna månad och säkerhetsdebatten inleds från och med imorgon.

Källor:
Chinese Military Personnel Expected to Arrive in Syria
Chinese Navy sets off for Syria
Russia, Iran, Iraq & Syria setting up ‘joint information center’ to coordinate anti-ISIS operations


  • Publicerad:
    2015-09-27 23:15