UTRIKES. Kina har beslutat att införa ett system där personer med för låg ”social kredit” inte får flyga eller åka kollektivtrafik.

Kina har infört ett system med så kallade sociala krediter där en person som inte sköter sig på ett eller annat sätt får se sin sociala kredit sjunka. Sådant som kan påverka en persons sociala kredit är dåligt uppförande, rökning på fel plats, att man som arbetsgivare har missat att betala sociala avgifter och så vidare. Systemet är som taget ur Orwells dystopi 1984 där framtida resenärer i Kina riskerar bland annat att inte få åka med kollektivtrafik eller flyg om deras sociala kredit anses vara för låg.

Om en person anses ha förlorat för mycket sociala krediter hamnar denne i en ett år lång karantän. Under denna tid får personen motta olika former av sanktioner från staten. Kreditsystemet är den kinesiske presidenten Xi Jinpings idé och bygger på tanken ”en gång opålitlig alltid opålitlig”.

Systemet har ännu inte satts i bruk officiellt, men olika saker indikerar att Kina redan implementerat delar av systemet. Bland annat har landets högsta domstol gjort bedömningen att 6,5 miljoner kineser omfattades av restriktionerna redan år 2017.

Källa:
China to bar people with bad ’social credit’ from planes, trains


  • Publicerad:
    2018-03-21 18:35