ISRAEL. Kinas ambassadör i Israel Du Wei har avlidit. The Jerusalem Post antyder att han under sin korta tid som ambassadör i Israel lyckades göra sig ytterst impopulär hos såväl kinesiska som amerikanska myndigheter.

Du Wei, Kinas 58 år gamle ambassadör i Israel, hittades på söndagsmorgonen död i sin lägenhet i staden Herzliya norr om Tel Aviv, berättar talesmannen för israelisk polis Micky Rosenfeld. Rapporten om ambassadörens död har även bekräftats av Israels utrikesdepartement.

Israeliska medier har uppgett att Du Weis kropp inte visar några spår efter yttre våld och att polisen utreder dödsorsaken.

Det har även rapporterats att de initiala indikationerna var att han har avlidit i sömnen av naturliga skäl. Den israeliska sajten Ynet menar dock bestämt att dödsorsaken var hjärtattack och hänvisar härvid till radiostationen Army Radio. Andra källor hävdar att dödsorsaken är hjärtstillestånd. Kinesiska myndigheter har nu godtagit förklaringen att ambassadören dog en naturlig död.

Du Wei tillträdde tjänsten som Kinas ambassadör i Israel i februari. Han hade tidigare under tre år tjänstgjort som Kinas ambassadör i Ukraina.

I en gästkrönika för The Jerusalem Post i mars uppmanade Du Wei alla länder att samarbeta i kampen mot coronapandemin. Diplomaten förklarade även krig mot ”en annan vanlig fiende” – desinformation – och inkluderade därvid anklagelser mot Kina för att dölja relevanta data om sjukdomens spridning. Peking har därefter vid ett flertal tillfällen dementerat sådana uppgifter.

The Jerusalem Post betonar att den kinesiska ambassaden i fredags på sin hemsida bestämt tog avstånd från Du Weis anklagelser om att Kina har mörkat om pandemins omfattning i landet.

Tidningen påpekar även att Weis död inträffar en vecka efter att USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte Israel i ett uppenbart och misslyckat försök att övertala premiärminister Benjamin Nethanyahu att sätta stopp för kinesiska investeringar i landet.

Den kinesiska ambassadens talesman Wang Yongjun skrev den därpå följande fredagen en gästkrönika i samma tidning på fredagen där han kallar Pompeos anspråk och kommentarerabsurda”.

Han fortsätter:

— Historisk erfarenhet visar också att pandemier kommer med konspirationer och den mörka mentaliteten att utse syndabockar. Våra judiska vänner är väl förtrogna med detta faktum.

Han uttalar sedan en mångordig hyllning till samarbetet mellan de två länderna och avslutar:

— Ja, här har ni ambassadens svar på Mike Pompeos kommentarer om Kina. Vi litar på att våra judiska vänner inte bara lyckas besegra coronaviruset utan även det ”politiska viruset” och därvid väljer den kurs som bäst tjänar deras intressen.


  • Publicerad:
    2020-05-18 18:40