UTRIKES Det planerade besöket till Taiwan av toppdemokraten Nancy Pelosi har lett till att Kina utfärdat sin hittills skarpaste varning någonsin till USA. Enligt uppgifter ska diplomater i privata samtal ha fått klart för sig att Kina överväger att ingripa militärt ifall besöket blir av.

Spänningarna mellan stormakterna USA och Kina har blivit allt värre sedan Rysslands invasion av Ukraina i början av februari. USA har sedan dess försökt att underkuva Kina till att ta ställning mot Ryssland, dock utan framgång. Samtidigt har Vita huset i sina signaler och i sin retorik om den kinesiska utbrytarrepubliken Taiwan alltmer lyckats provocera Peking-regimen, som svurit att återförena ö-republiken med ”moderlandet” och detta ”till varje pris”.

USA:s president Joe Biden har samtidigt hävdat att USA kommer att försvara Taiwan militärt ifall Kina angriper ön. Enligt Biden har USA ”förbundit sig” vid ett sådant ingripande, även om det inte finns några sådana officiella avtal.

Nyligen utlovade också det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi, som står Bidens regim nära, att hon personligen skulle besöka Taiwan i augusti. Beskedet har retat Peking ytterligare och lett till att Vita huset försökt förklara bort besöket med att Pelosi tänker besöka Taiwan i egenskap av ”privatperson” och inte som representant för USA:s regim. Pelosi har dock förklarat att syftet med besöket är att ”visa sitt stöd” för Taiwan.

Representanthusets talesman demokraten Nancy Pelosi

Kina har dock inte köpt förklaringen och har nu utfärdat sin hittills skarpaste varning någonsin riktad mot USA. Den historiska varningen ska enligt uppgifter ha lett till stor osäkerhet i Vita huset där allt fler nu motsätter sig Pelosis besök, skriver Financial Times. Bland de som nu försöker att få Pelosis Taiwan-besök inställt återfinns bland annat den inflytelserika nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan, uppger tidningens källor.

Enligt Financial Times källor har varningen dessutom privat mellan diplomater uttrycks ännu starkare än officiellt, där Kina förklarat att man överväger att ingripa militärt ifall besöket blir av.

Peking har inte uttryckligen förklarat vad man menar, men det spekuleras i att stridsplan kan komma att ingripa i luftrummet för att omöjliggöra för Pelosis plan att ens landa på ön.

Det kinesiska hotet har till och med lett till att Pentagon har avrått Pelosi från att genomföra resan. Men på en presskonferens under förra veckan förnekade Pelosi att militären eller Biden själv ska ha avrått henne.

— Jag tror att det presidenten menade var att militären kanske var rädd att vårt plan skulle skjutas ned eller något liknande av kineserna. Jag har hört detta anekdotiskt, men jag har inte hört det från presidenten, hävdade hon.

Under samma pressträff vägrade Pelosi kommentera huruvida hon själv överväger att ställa in besöket.