VÄRLDEN. Ett kinesiskt företag som påstås ha kopplingar till kinesiska staten ska ha kartlagt miljontals människor och företag, däribland tusentals svenskar. Detta har avslöjats i samband med att en databas med informationen har läckt.

En databas från det kinesiska företaget Zhenhua Data har läckt, innehållandes information om miljontals människor i hela världen, däribland tusentals svenskar. Detta skriver Svenska Dagbladet som också hävdar att företaget har ”kopplingar till den kinesiska staten”, även om det är privatägt.

Databasen ska ursprungligen ha läckt till en amerikansk professor i Vietnam som skickade den vidare till cybersäkerhetsbolaget Internet 2.0. Företaget lyckades dekryptera och återskapa hela listan med företag och runt 10 procent av personerna.

— Det kinesiska bolaget har främst samlat in material om personer med militära kopplingar och personer med politiskt inflytande samt om deras familjer, säger David Robinson, vd för Internet 2.0, till SvD.

Enligt Robinson verkar databasen ha skapats för att säljas till Kinas militär och underrättelsetjänst.

Internet 2.0 ska sedan ha skickat ut databasen till journalister i hela världen. Enligt SvD, som tagit del av de svenska namn som finns i databasen, ska man bland annat ha kartlagt finansminister Magdalena Andersson (S), Nyamko Sabuni (L), de tidigare ministrarna Pär Nuder (S) och Leif Pagrotsky (S) samt Sveriges statschef kung Carl XVI Gustaf som listas under namnet ”Gustaf Bernadotte”.

Informationen om människorna i listan tycks dock främst komma från helt öppna källor, såsom sociala medier, brottsregister och tidningsartiklar. Men SvD menar att en del av informationen också verkar komma från den så kallade ”dark web”. Exakt vad för slags information det rör sig om framgår dock inte.

I listan finns också myndighetspersoner, kändisar, brottslingar, företag och toppar inom storfinansen såsom Jacob Wallenberg, Lars Westerberg, Marie Schrewelius Arwidson samt Svenska Spels tidigare vd Jesper Kärrbrink.

 


  • Publicerad:
    2020-09-14 16:00