UTRIKES. Kinesiska kommunistpartiet har infiltrerat myndigheter och företag i västvärlden, hävdar australiensiska Sky News efter att ett läckt register över partimedlemmar analyserats.

Det kinesiska kommunistpartiet ska ha infiltrerar flera företag och myndigheter i västvärlden, detta genom att medlemmar som flyttat utomlands numera arbetar där, rapporterar Sky News. Detta har man kommit fram till efter att ha analyserat ett register med över två miljoner medlemmar som kinesiska dissidenter kommit över år 2016 och sedan läckt.

De mediaaktörer som deltagit i granskningen är The Australian, brittiska The Sunday Mail, belgiska De Standaard och en svensk redaktör.

— Det fantastiska med den här databasen är inte bara att den exponerar människor som är medlemmar i kommunistpartiet, och som bor och arbetar över hela världen från Australien till Storbritannien och USA, utan även att den avslöjar hur kommunistpartiet opererar, säger journalisten Sharri Markson till Sky News.

Enligt Markson ska grenar av partiet finnas etablerade inom några av världens största företag och även inom vissa myndigheter.

— Avdelningar för kommunistpartiet har etablerats inom västerländska företag. Dessa medlemmar är, om de beordras till det, till sist ansvariga inför kommunistpartiet och dess ordförande, säger Markson.

Det finns, enligt vad nämnda tidningar kunnat komma fram till, inga bevis för att spionage mot olika företag skett, men Markson ställer frågan huruvida företagen känt till att medlemmar i kommunistpartiet arbetar för dem och om de vidtagit åtgärdet för att skydda känslig information.

 


  • Publicerad:
    2020-12-13 22:55