Kinesiskt stridsflyg i strid med västerländska vapensystem för första gången
KRIGSINDUSTRI • För första gången har kinesisktillverkad militär teknologi varit i direkt strid mot västerländska vapensystem. En eventuell nedskjutning av ett indiskt Rafale-plan kan få konsekvenser för framtida konflikter, enligt experter.
I en nyligen inträffad konfrontation mellan Pakistan och Indien ska ett pakistanskt J-10C-stridsflygplan, levererat av Kina, ha varit inblandat i nedskjutningen av ett indiskt Rafale-flygplan.
Detta är första gången som Kinas J-10C, utrustad med avancerade missiler och radar, har testats mot västerländsk teknologi i en verklig stridssituation. Detta rapporteras av Finansavisen, med hänvisning till Financial Times.
Pakistan får 81 procent av sin militära utrustning från Kina, medan Indien de senaste åren har investerat kraftigt i västerländska vapen från bland annat Frankrike och USA. Detta ger en tydlig indikation på hur kinesisk teknologi står sig mot västerländska vapensystem.
Experter anser att händelsen ger värdefull insikt i båda sidors styrkor och svagheter. Data från sådana sammandrabbningar analyseras nu noggrant av både Kina, Indien och västländer för att justera framtida strategier.
Sushant Singh från Yale University säger till Financial Times:
— Oavsett när och hur detta än tar slut kommer rapporterna att berätta för oss vad som kommer att hända i Taiwan och vilken riktning västerländska försvarsföretag bör gå för att motverka de låga kostnader och högteknologiska förmågor som kineserna har visat, säger Singh.
Nyheten om den möjliga nedskjutningen fick aktiekursen för den kinesiska stridsflygplanstillverkaren Chengdu Aircraft Company att stiga med mer än 40 procent på två dagar.
— Det finns ingen bättre reklam än en riktig strid. Detta kom som en positiv överraskning för Kina. Resultatet är ganska slående, säger Yun Sun, specialist på kinesiska militära angelägenheter vid Stimson Center i Washington DC.
Resultatet av denna konfrontation kan påverka hur både Kina och väst förbereder sig för framtida konflikter, särskilt med tanke på situationen kring Taiwan.
Artikeln är ursprungligen publicerad på Frihetskamp.net