UTRIKES. Motstridiga uppgifter från det politiska och sociala kaoset i Kirgizistans huvudstad Bisjkek.

Stormningen av Kirgizistans parlament i måndags. Skärmbild youtube.

Kirgizistans president Sooronbaj Jeenbekov är beredd att avgå, meddelar han, enligt TT.

Valresultatet efter söndagens parlamentsomröstning förklarades av Kirgizistans valkommission ogiltigt efter att demonstranter stormade parlamentsbyggnaden under en natt kantad av våld som orsakade en persons död och hundratals skadade.

Beskedet är en helomvändning från vad han tidigare sagt efter den politiska krisen som utlöstes efter förra helgens parlamentsval.

Flera rivaliserande politiker gör nu anspråk på makten. Nu har Kirgizistan ingen tydlig politisk ledning.

Det har varit flera våldsamma demonstrationer i huvudstaden Bisjkek.

Landets korruptionsdömde för detta president Almazbek Atambajev har fritagits.

Ryssland kräver lag och ordning
Ryssland som är allierat med Kirgizistan har uppmanat säkerhetsstyrkorna att återställa den allmänna ordningen.

Ppresident Jeenbekov skriver i ett uttalande på presidentkansliets officiella hemsida att göra det.

Vi måste återupprätta rättsstaten så snart som möjligt. Efter det att en legitim verkställande makt har godkänts och vi återvänt till ett tillstånd av lagstyre är jag redo att lämna presidentposten.

Beskedet är motsatt det som Jeenbekovs presschef publicerat bara några timmar tidigare, i vilket det stod att det är uteslutet att Jeenbekov kommer att avgå, så det är svårt att veta vad som pågår i landet.

Jeenbekov själv har inte visat sig inte gjort några offentliga framträdanden sedan oroligheterna bröt ut i måndags.

Upprinnelsen till bråken är anklagelser om valfusk och röstköp. Fusket ska enligt oppositionspartier ha gått ut på att valet riggats på så sätt att partier som är allierade med Jeenbekov ska ha fått otillbörlig skjuts i valet.

Trots ogiltigförklaringen av valet i söndags, fortsätter oroligheterna i huvudstaden, och landets gränser uppges ha stängts.

Populisten Sadyr Japarov gör anspråk på posten som regeringschef sedan han under tumultartade former blivit fritagen från ett fängelse där han avtjänade ett långt fängelsestraff för att ha tagit en gisslan.

På ett extrainsatt möte godkändes populisten av majoriteten av parlamentsledamöterna. Omröstningen skedde på ett hotell eftersom parlamentsbyggnaden har intagits av demonstranter.


  • Publicerad:
    2020-10-09 10:25