KIRUNA. Pengarna har gått till annat Kiruna kommun planerar att ta bort skolbarnens lunchmjölk.

Mjölk ger starka ben åt vita barn – men inte längre för Kirunas skolelever.

Kiruna kommuns skattepengar är slut och nu måste kommunen göra nedskärningar. Därför föreslår man att ta bort skolbarnens mjölk och bröd. Just mjölk i skolan är över hela världen en symbol för samhällets försök till välfärd.

Kiruna har styrts av de av samerna förhatliga Socialdemokraterna sedan 2004 då Kirunapartiets makt bröts. Sedan dess har ekonomin körts i botten, vilket nu lett fram till att nyliberala Centerpartiet blivit största parti. I princip har S förlorat mer än halva sin väljarkår till C.

Sannolikt är det så här den politiska mekaniken kommer att fungera, även på riksnivå, när samhällskontrakt och medborgarskap devalverats till oigenkännlighet.

När nu Centerpartiet tar över stafettpinnen i Kiruna blir det tillsammans med populistiska Norrbottens sjukvårdsparti (NS/SJV), Moderaterna och Kristdemokraterna. Som första åtgärd väljer man att dra in barnens mjölk i Kirunas nyligen skolskjutningshotade skolor.

Anledningen är den vansinniga politik Socialdemokraterna fört tillsammans med vänsterextrema Feministiskt Initiativ, som lett till att Kultur- och utbildningsförvaltningen nu ligger hela 22 miljoner kronor back. Och några som idag gläds åt nedskärningarna är just Fi, som tidigare lovat väljarna att tvinga barnen äta vegetariskt.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-11-30 16:30