MÅNGKULTUREN. Efter Bråvallafestivalens paus i år till följd av alla sexattacker som svenskor utsatts för sedan den senaste främlingsvågen 2015, kommer nu det definitiva beskedet att den uppskattade musikfestivalen läggs ned. Det angivna skälet är ”samhällsproblem”.

Foto: Twitter

Organisatören FKP Scorpio har meddelat att Bråvalla musikfestival läggs ned för gott. Ursprungligen var det tänkt att årets inställda festival skulle utgöra en paus för att se över säkerheten. Skälet till att säkerheten för festivalbesökarna behövde förbättras var att det plötsligt började hända allvarliga sexövergrepp på den tidigare välordnade festivalen.

Kajsa Apelqvist som företräder FKP Scorpio säger att de är mycket besvikna över att behöva ta detta beslut, men att deras övergripande bild är att det inte kan utveckla festivalen på det sätt de skulle vlija för att festivalen skall fortsätta att vara relevant för framtida festivalbesökare.

Bråvallafestivalen stängdes på grund av den plötsliga vågen av sexattacker som kom i kölvattnet av främlingsvågen 2015.

— Vi har alltid hävdat att detta inte är ett festivalproblem utan ett samhällsproblem. Att säkerställa våra besökares säkerhet är något som vi kontinuerligt utvecklar, och det är något som vi aldrig kommer att slutföra.
Förra året innebar tre gripande till följd av sexattacker, men minst elva flickor blev sexattackerade. 2016 blev nästan fyrtio unga kvinnor attackerade av vad som många av dem uppgav var ”utlänningar”. Ett offer, då 17-åriga Alexandra Larsson sade om sexbrottslingarna: ”De var troligen invandrare. Jag hatar att säga det. Men det är sanningen.”

Som ett resultat av det nya problemet med ”män” på musikfestivaler i Sverige, meddelade feministen Emma Knyckare förra året att hon skulle starta en festival vilken män inte skulle få besöka för att undvika sexuellt våld och trakasserier. Ännu så länge har ingen sådan festival arrangerats.

Källor:
Swedish Bråvalla Music Festival Permanently Cancelled After Wave of Sex Attacks
Beskedet: Inget mer Bråvalla


  • Publicerad:
    2018-06-23 14:30