AKTIVISM. Näste 1 genomförde en mycket lyckad offentlig flygbladsutdelning i Norrköpings centrum, mitt bland harmlösa gammelkommunister, homolobbyister och maktmissbrukande poliser.

Lördagen den 24 mars anordnade Näste 1 en offentlig upplysningsaktion i Norrköpings centrum. Efter inledande samling och inräkning promenerade den 32 personer starka nationalsocialistiska truppen in i köpcenterområdet. Eftersom vi var så många beslutade nästeschef Anders Rydberg redan från starten att vi skulle dela upp oss i två grupper för att effektivt kunna nå ut till så många som möjligt. Grupp 1 ställde upp sig med två fanbärare i promenadstråket mellan två stora gallerior.

Grupp 2 promenerade vidare för att ställa upp sig vid Hörsalsparken mitt emot en annan galleria. Väl framme på uppställningsplatsen visade det sig att Kommunistiska partiet valt att ställa upp ett tält och inleda tidningsförsäljning på just denna plats. Motståndsmännen lät sig inte påverkas av detta utan ställde upp sig med sin stora banderoll ”Vi är folket!” bredvid kommunisternas tält med två fanbärare mitt emot på andra sidan gatan. Några förvånade kommentarer hördes inledningsvis från rödingarna, men de underkastade sig snabbt att dela platsen med Motståndsrörelsen. Tämligen omgående rullade också ett antal polisbilar in på gågatan och ett stort antal poliser spred ut sig på Motståndsrörelsens båda uppställningsplatser.

Eftersom det var lördag och lönehelg var det mycket folk i farten på gatorna och flygbladen gick åt i rask takt. Många Norrköpingsbor tog tillfället att stanna och resonera med riktiga nationalsocialister. Flera lovade att ge oss sin röst i det kommande valet, och åtminstone två personer avtalade om att träffa oss igen för blivande medlemskap. Naturligtvis fanns också sådana som ogillade vår närvaro. Ett par unga bögar satte upp ett band med en rad små regnbågsflaggor i ett byggstaket intill uppställningsplatsen för grupp 2 och ställde sig och kysste varandra demonstrativt framför dessa. En motståndsman rev då resolut ner flaggorna, och när killarna försökte sätta upp dem igen kom en polis fram och bad dem sluta och avlägsna sig från platsen.

Andra små incidenter var bland annat en rasfrämling som inledde en dispyt som höll på att övergå till ett handgemäng, en ung batikhäxa som tog emot ett flygblad för att sedan stoppa in det i munnen och med en grimas mot motståndsmannen tugga intensivt på det, samt en rasfrämling bland de församlade kommunisterna som ställde sig mitt i gatan, höll upp ett plakat och skrek slagord mot oss om att vi är mördare och inte borde få stå på gatan och framföra vårt budskap, fast med lite grövre ordval och brytning. AFA-packet lyste helt med sin frånvaro. När aktiviteten avslutats och Anders Rydberg beordrat återtåg till bilarna tog några rännstensproletärer mod till sig och skrek ”inga rasister på våra gator!” i skydd bakom poliserna.

Den tråkiga delen av en i övrigt lyckad propagandaaktion var flera av polisernas oerhört dåliga och oprofessionella uppträdande. En polis gick fram till en aktivist och ställde sig på hans skor och frågade mycket nära hans ansikte om han hade sett en polis förut. Förmodligen var syftet att provocera aktivisten att instinktivt knuffa bort polisen och få en förevändning att gripa honom. Detta misslyckades. Efter att aktiviteten i centrum avslutats samlades motståndsrörelsens deltagare vid en matservering utanför centrum. Strax anlände två polisbussar och flera polisbilar till parkeringen.

Poliserna satte igång att trakassera och visitera chaufförerna och söka igenom bilarna. En särskilt obehaglig polis hittade då ett leksakssvärd av trä tillhörande ett barn till en aktivist i en bil. Den ädle konstapeln beslutade då att detta leksakssvärd skulle beslagtas eftersom det kunde utgöra ett farligt vapen. När ägaren protesterade med att det var uppenbart att det var en leksak svarade polisen att vi skulle vara glada att vi haft deras beskydd inne i centrum – ”annars hade kommunisterna gjort köttfärs av er!” Alltså samma kommunister som inte ens hade vågat protestera mot att vi intog deras uppställningsplats.

Harmlös leksak – eller ett dödligt vapen?

Var du en av dem som fick träffa Motståndsrörelsens aktivister på Norrköpings gator idag? Sitt inte hemma och låt ”någon annan” ta kampen. Gör din plikt – anslut dig till Nordiska motståndsrörelsen!

Håll utkik på Nordfront efter en film från dagen!


  • Publicerad:
    2018-03-25 13:20