KOMMENTAR. Martin Saxlind kommenterar näthataren Hamid Zafars ”brott” och straff. Ett fall som visar hur makten inte visar feltänkare någon nåd.

Peter Wolodarski firar på Twitter att ännu en person krossats socialt av ett av DN:s drev.

Hamid Zafar har fått sparken av kommunen och blivit minneshålad av SVT som inte längre vill sända ett töntigt TV-program de spelat in med honom. Han måste ha gjort något väldigt allvarligt för att bli behandlad på det här viset! Så vad har Hamid gjort för fel?

Egentligen har han inte gjort något alls. Han har haft eller lekt med vissa tankar. Sedan har han uttryckt vissa av dessa tankar på internet.

Visst, han uttryckte sig negativt om judar och homosexuella. Så judar och homosexuella – eller personer som gillar att bli ”sekundärkränkta” å de gruppernas vägnar – kan ha blivit lite ledsna om de råkade läsa Hamids näthat.

Det kan i vilket fall inte röra sig om några större mängder människor som läst inläggen och tagit illa vid sig. Det Hamid skrev lär ha drunknat bland alla andra inlägg som publiceras på Flashback och Twitter.

Så brottet, ur ett PK-perspektiv, är att Hamid dragit på sig dålig karma genom att göra människor ledsna. Å andra sidan kan jag säga att han också spridit glädje, då jag fann vissa av inläggen underhållande och jag vet att jag inte är ensam i det. Näthat är nämligen lite av en modern konstform, det är normbrytande, provocerande och befriande för många människor som känner sig förtryckta av den trånga åsiktskorridoren i Sverige.

Tidigare Årets ”svensk” – nu Årets näthatare.

För det här milda åsiktsbrottet dömer samhället alltså ut ett socialt dödsstraff mot Hamid. Hans karriär som offentlig person i Sverige verkar vara över. Kanske att han, om han krälar tillräckligt mycket på knäna och kysser sina förtryckares fötter, kan få fortsätta vara en del av offentligheten som ett avskräckande exempel för vad systemet kan göra mot någon som tänker och uttrycker fel tankar.

I mitt tycke är detta straff extremt oproportionellt och helt orättvist. Sverige är verkligen en värdegrundsdiktatur där det är viktigare att en person har rätt åsikter än att han sköter sitt jobb.

Sedan är såklart mitt intresse för Hamids öde i sig rätt begränsat. Det är fel att han får sparken för att han uttryckt politiskt inkorrekta åsikter på internet för flera år sedan, men det är inte personer som han eller Aron Flam som vanligtvis blir förtryckta för sina åsikter i Sverige.

Repressionen här och i resten av Europa slår främst mot oss nationella. Vi får våra bankkonton nedstängda och partier förbjudna. I Sverige har vi i praktiken yrkesförbud i väldigt många branscher. Nyligen berättade en kamrat att han tappat 10 000 kr i lön per månad för att han på grund av sitt politiska engagemang tvingades byta jobb.

I grund och botten kan man säga att det pågår ett politiskt inbördeskrig där makten som inte kan besegra sina fiender med argument nu vill krossa dissidenter socialt eftersom det ser bättre ut än att krossa oss med våld. Vi måste skydda oss från detta och slå tillbaka så mycket vi kan. Som en vis amerikan uttryckte det:

When we win, do not forget that these people want you broke, dead, your kids raped and brainwashed, and they think it’s funny.

— Sam Hyde


  • Publicerad:
    2020-10-16 16:30