Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Kommentar angående explosion mot vänsterlokal

Av Redaktionen, 2017-01-20
redaktionen@nordfront.se

KOMMENTAR. Tidigare idag häktades en person misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Personen misstänks ha varit inblandad i en explosion som drabbade Syndikalistiskt forums lokaler i Göteborg den 11 november.

AFA-fanor på Syndikalistiskt forums webshop.

AFA-fanor från Syndikalistiskt forums webbshop.

Den 11 november drabbades Syndikalistiskt forums cafélokal på Järntorget i Göteborg av någon form av explosion. En anordning ska ha exploderat i eller i närheten av en cykel som stod parkerad utanför caféet enligt ett tidigare uttalande från Tommy Nyman, polisens pressinformatör i region Väst. Ingen person skadades.

Idag har en man häktats på sannolika skäl misstänkt för attentatet. Rubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Mannen nekar till brott.

Enligt Säpo, som leder utredningen, bedöms mannen vara medlem i Nordiska motståndsrörelsen, medan han själv säger att han inte är medlem längre.

Ytterst lite information om fallet framkommer i häktningsframställan och såväl kammaråklagaren som mannens advokat är förtegna om utredningen.

– I nuläget varken kan eller vill jag säga något. Han har förnekat brott, så mycket kan jag tala om i alla fall, säger mannens advokat Michael Hansson till Expressen efter förhandlingen.

Nordiska motståndsrörelsen vill göra följande uttalanden:

  • Nordiska motståndsrörelsen ligger inte bakom attentatet mot Syndikalistiskt forum. Nordiska motståndsrörelsen är en politisk kamporganisation och ägnar sig inte åt denna typ av verksamhet. Hade vi ägnat oss åt eller främjat sprängningar av bokcaféer hade det varit omöjligt för oss att fortsätta bedriva laglig politisk verksamhet, vi hade alla suttit bakom lås och bom.
  • Mannen är oskyldig tills motsatsen bevisats. Den information som framkommit, via häktningsframställan och av sparsamma kommentarer från åklagare och advokat, är för knapphändig för att vi ska kunna göra en rättvis bedömning av läget. I nuläget har inga bevis mot mannen presenterats. Den enda information som finns om mannens eventuella gärning är att han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.
  • Oavsett om mannen fortfarande är medlem i Motståndsrörelsen eller inte, så anser vi honom vara en bra person som alltid ställt upp för organisationen.
  • Syndikalistiskt forum är inte någon vanlig kulturvänsterorganisation utan är direkt kopplat till Antifascistisk Aktion, som under åren skaffat sig många fiender just genom sprängattentat och andra attentat mot politiska motståndare. Nyligen kartlade AFA deltagare i 12 november-demonstrationen i syfte att dessa skulle få ”fönster, hus, bilar och ansikten sönderslagna av antifascister”, vilket är allvarliga hot som nämnda Säpo väljer att inte utreda. Bara nio dagar efter attentatet önskade en av aktörerna bakom bokcaféet, Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF), att alla poliser skulle dö och ”helst på ett sätt som innebär mycket lidande för dem och deras anhöriga”. Kopplingen mellan Syndikalistiskt forum och AFA är ingen större hemlighet och efter attentatet har AFA:s fanor synts från just Syndikalistiskt forums lokaler.

/Nordiska motståndsrörelsen i Sverige


  • Publicerad:
    2017-01-20 23:50