INRIKES. Norrköpings kommun bryter det vanliga mönstret och hänvisar till medborgarnas åsiktsfrihet när de tillåter privatpersoner som är medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen att hyra träningslokaler.

I en artikel på ett vänsterextremistiskt nätforum framförs kritik mot Norrköpings kommun för att de har hyrt ut en träningslokal till en privatperson, som är medlem i Nordiska motståndsrörelsen, för att bland annat träna kampsport.

I den grovt lögnaktiga artikeln kallas Motståndsrörelsen bland annat för ”en terrorsekt” och man hävdar att ”våldsamma nazister tränar gatukrig i lokaler som tillhör kommunen”.

När artikelskribenten ringer upp Victor Månsson, enhetschef för anläggning och uthyrning på Norrköpings kommun, och frågar om denne vet att ”nazister” hyr kommunala lokaler får han ett svar han inte har väntat sig:

— Lokalen är hyrd av en privatperson, och vi ser inte att några brott mot våra regler och avtal har begåtts. Vad personen har för privata åsikter lägger vi oss inte i, Norrköpings kommun åsiktsregistrerar inte sina medborgare.

När skribenten då frågar om kommunen har samma inställning till organisationer som IS och Al Qaida svarar Månsson:

— Mitt svar är att Norrköpings kommun varken kan eller får åsiktsregistrera sina medborgare.

Detta är en inställning som helt följer grundlagen och borde vara en självklarhet, men ett problem har blivit att många kommuner bryter mot detta idag och behandlar medborgare olika på grund av deras åsikter.


  • Publicerad:
    2020-01-17 11:25